Ministrstvo za finance je na podlagi desetih kazalcev izračunalo koeficient razvitosti občin. Podatki razkrivajo, da je Maribor najmanj razvita mestna občina v Sloveniji.

Na ministrstvu pri izračunu koeficientov upoštevajo kazalnike razvitosti, ogroženosti in razvojnih možnosti občine. Ti kazalniki so stopnja registrirane brezposelnosti, število delovnih mest v občini, indeks staranja prebivalstva, število kulturnih spomenikov, poseljenost občine delež prebivalcev, ki imajo priključek na javno kanalizacijo in podobno. 

Maribor je po razvitosti na 136. mestu med 212. slovenskimi občinami. Na prvih treh mestih so Trzin, Komenda in Domžale. 

Koeficient razvitosti je tudi merilo za sofinanciranje naložb občin iz državnega proračuna. To pomeni, da bolj kot je občina razvita, manjši delež finančnih sredstev bo občini namenila država.

Maribor najmanj razvita mestna občina

Mestna občina Maribor je skupaj z Mestno občino Ptuj najmanj razvita mestna občina v Sloveniji. Med enajstimi mestnimi občinami prepričljivo zaseda zadnje mesto.

Najbolj razvita mestna občina v državi je Mestna občina Novo mesto, kateri sledita Ljubljana in Kranj. Od mariborske občine sta bolj razviti še obe drugi štajerski mestni občini, Celje in Velenje

Najbolj in najmanj razvite slovenske občine

Najbolj razvita je občina Trzin, katere koeficient razvitosti znaša 1,35. Sledijo Komenda, Domžale, Cerklje na Gorenjskem, Horjul, Novo mesto, Mengeš, Šenčur, Žiri in Grosuplje. Med desetimi najbolj razvitimi občinami v Sloveniji tako ni nobene štajerske.

Najmanj razvite občine v Sloveniji pa so občine Solčava, Grad, Kobilje, Kostel, Kuzma, Rogašovci, Gornji Petrovci, Osilnica, Šalovci in na zadnjem mestu Hodoš.

Razvitost podravskih občin

Najbolj razvita podravska občina je občina Kidričevo, ki je na 25. mestu. Sledijo ji občine Markovci, Dornava, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Miklavž na Dravskem polju.

Najmanj razvite podravske občine so Lovrenc na Pohorju, Cirkulane, Žetale, Cerkvenjak in Poljčane. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
amiminitis

In sedaj so, ste odkrili toplo vodo.

mariborčanka (nepreverjen)

Maribor na repu lestvice razvitosti mestnih občin dokler ne bo enotne štajerske pokrajine !!

In reply to by amiminitis

corona20 (nepreverjen)

Žal župani nekaterih goričkih občin so delni krivec da je danes Goričko postalo ---gorička džungla----,kar pomeni da počasi sosed ne bo videl soseda.Je pa res da smo imeli v Pomurski regiji pred nekaj leti ministra za kmetijstvo gospoda ŽIDANA,kateri je pa žal ,pa ne samo Pomursko,tudi ostale regije potopil marsikaterega kmeta,danes pa išče podporo po regijah za glasove volivcev.

fant zvasi (nepreverjen)

Tudi repa se ne sme zanemariti, posebno ce le kot se to vcasih zgodi, zelo lep!

Starejše novice