FOTO: Janez Leskovar
Čeprav še uživamo v topli jeseni, že mnogi pogledujejo proti času, ko nas bodo v mestu obdajale praznične luči. Od Maribora bo letos hitrejši Koper, a štajerska prestolnica bo zažarela prej kot Ljubljana, Zagreb in Gradec.

Mesta po svetu se že temeljito pripravljajo na božično-novoletni čas, nekatera so celo že odeta v praznično vzdušje. Tako so ulice Beograda začeli okraševati že v prvi polovici septembra, z začetkom oktobra pa se z okrasitvijo lahko pohvali tudi Koper. Prav obmorsko mesto bo v Sloveniji prvo prižgalo luči, in sicer že v tednu pred lokalnimi volitvami, ki so na sporedu 18. novembra.

V Mariboru je za praznično okrasitev letos namenjenih 120.000 evrov, kar je 30 tisočakov več kot lansko leto.

Praznična podoba Maribora bo nadgrajena, toda kako?

Prižig lučk v Mariboru bo letos 23. novembra, čeprav uradno ta datum še ni potrjen, prav tako kot še ni znana lokacija, kjer bo župan Andrej Fištravec kmalu po prvem krogu lokalnih volitev prižgal luči. Maribor letos za praznično okrasitev namenja 30 tisoč evrov več kot lansko leto, saj je za okrasitev namenjenih 120.000 evrov.

Na mariborski občini so za Mariborinfo že pred tedni pojasnili, da bo letošnja praznična podoba Maribora prenovljena in nadgrajena. S prenovo in dopolnitvijo razsvetljave in okrasitve se je ukvarjala tudi delovna skupina. A glede na dejstvo, da je do vstopa v praznično obdobje le še dober mesec, je znanih presenetljivo malo podrobnosti glede letošnje božično-novoletne podobe mesta.

Šest smrek in belo-vijolična kombinacija

Še pred začetkom prazničnega obdobja v mestu bodo obnovili verigo lučk na Piramidi, obljubljajo na mariborski občini. Znano je že, da bodo v mestu letos postavili šest smrek, ki bodo okrašene in podobne višine kot minula leta.

»Z letošnjo praznično podobo Maribora bomo nadaljevanji lansko podobo, ko je bila rdeča nit okrasitve belo-vijolična barva. Letos bomo to okrasitev še nekoliko nadgradili, vendar še vseh točnih podatkov ne moremo podati,« pravijo na Mestni občini Maribor.

Svetlobne inštalacije na trgih, okrašeno bo tudi Pohorje

Če so na občini še nekoliko skrivnostni glede praznične podobe mesta, so očitno bolj pripravljena druga društva in podjetja, ki bodo sodelovala pri ustvarjanju prazničnega Maribora. Tako kot že prejšnja leta bo društvo Hiša z Ano Lumino poskrbelo za osvetlitev temnih kotičkov mesta.

Kot smo uspeli izvedeti, bodo na Slomškovem, Židovskem in Rotovškem trgu pri svetlobnih inštalacijah pomagali tudi priznani slovenski in tuji umetniki.

Pod samim Pohorjem bodo za domače obiskovalce in številne tuje goste poskrbeli pri Marpromu. Tako bo tudi letos območje pod Pohorjem proti koncu leta dobilo praznično podobo. Pod Pohorjem se obeta tudi pester animacijski program in silvestrovanje.

»Načrtujemo animacijski program na ploščadi pri spodnji postaji gondole. Tam želimo obiskovalcem omogočiti druženje tudi zadnji dan v letu, ko bo imela gondola podaljšan obratovalni čas,« so za Mariborinfo povedali na Mapromu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice