32. svečana trgatev Stare trte v Mariboru bo v zgodovini ostala zapisana kot ena izmed vidnejših v svetovnem merilu.

Združenje slovensko-korejskega prijateljstva je potomki najstarejše vinske trte na svetu v Seulu in Pjongjangu zasadilo avgusta lani, predstavniki Južne in Severne Koreje pa so ob letošnji 32. svečani trgatvi Stare trte obiskali njun domači kraj - Maribor. 

Veleposlanika Severne in Južne Koreje ter kot posebna gosta tudi skrbnika potomk Stare trte so že prispeli v mesto ob Dravi in so navdušeni. »Šele zdaj, ko so prišli v Maribor, razumejo, kakšen pomen ima ta trta za mesto,« opaža predsednik Društva slovensko-korejskega prijateljstva Igor Jurišič, ki je obisk predstavnikov obeh Korej pripravil v sodelovanju z Mestno občino Maribor.

Potomki Stare trte sta ob zasaditvi simbolično nagovorili vodstvi Severne in Južne Koreje, da se vrneta za pogajalsko mizo in se dogovorita o nadaljnjih korakih za zbliževanje, mir in mirno sobivanje na Korejskem polotoku.

Po dogovoru z mestnimi oblastmi se je potomka najstarejše trte na svetu v Seulu razbohotila pred Youth Hostlom, v lasti mesta Seul, njen skrbnik pa je Alex Shinn iz korejskega združenja Youth Hostlov. V severnokorejskem Pjongjangu pa so potomko najstarejše trte posadili v centralnem botaničnem vrtu. Njen skrbnik je Hong Chol Hak s Komiteja za mednarodno kulturno sodelovanje.

Jurišič: Obe strani sta mi dejali, da si želita miru

Stara trta je že doprinesla k otoplitvi odnosov na korejskem polotoku, ocenjuje Jurišič: »Cepiča Stare trte sem nesel v Seul in Pjongjang, ko so si grozili z raketami, ko je ameriški predsednik Trump grozil s 'fire and fury'*. Nisem bil tam šele zdaj, ko je vse rešeno. Tedaj so bile razmere zelo resne.« 

»Na obeh straneh so mi rekli: 'Mi smo takoj za mir. Upamo, da so tudi na drugi strani.' Ko dobiš isto sporočilo z obeh strani in ga poneseš na drugo stran, je to nekaj najlepšega, kar lahko narediš v življenju,« danes opisuje človek, ki se skriva za »noro« idejo zasaditve potomk Stare trte v obeh Korejah.

Vprašanje številka 1: Kako se predstavniki obeh Korej na tako majhni prireditvi »ne bodo srečali«?

Predstavniki Severne in Južne Koreje se sicer uradno ne smejo družiti ali srečati. Kako bodo na nedeljsko trgatvi Stare trte to izpeljali, je te dni v mariborskih krogih vprašanje številka ena. Obe strani se bojita manipulacij, ki bi jih morebitne skupne fotografije na trgatvi Stare trte lahko sprožile.

»Na določenih točkah to seveda ne bo možno in to smo tudi uskladili. Če se srečajo, se bodo pozdravili v korejščini in to je to, s tem ni težave. Problem za obe strani, da se razumemo, bi lahko bil iz vidika tega procesa zbliževanja, ki se zdaj dogaja in h kateremu je nedvomno pripomogla mariborska Stara trta, v kakšni meri bo povedala zgodovina. Proces zbliževanja obeh Korej je za njih tako visoko pomemben, da se hočejo izogniti kakršni koli možnosti manipulacije. Rokovanj v javnosti med predstavniki obeh Korej zato zagotovo ne bo. Zakaj? Tako fotografijo lahko nekdo z nekim drugim pripisom uporabi v povsem negativno smer s skritimi nameni,« pojasnjuje Jurišič. 

In (morda celo nepovratno) vpliva na proces zbliževanja: »Vedeti moramo, da geopolitično močna Koreja ni prav nobenemu v interesu. Vsem velikim silam to trenutno stanje, na žalost, odgovarja.« 

Predstavniki obeh Korej se bojijo manipulacij, ki bi jih morebitne skupne fotografije na trgatvi Stare trte lahko sprožile.

»Na primer, na sami nedeljski prireditvi, ko bo trgatev Stare trte, bosta oba predstavnika v protokolarni vrsti, vendar vsak na svojem koncu, prav tako bosta oba pozvana z vprašanjem: 'Kako pri vas uspeva potomka?' in bosta v parih besedah to povedala in pozdravila ljudi. To je usklajeno in to ni problematično,« opisuje Jurišič.

Doktrina obej Korej je, da se o medsebojnih odnosih pogovarjata le med seboj. Zato teme o medkorejskih odnosih na tej prireditvi ne bodo odpirali, je jasen Jurišič: »Tema je predelikatna. O tem se pogovarjajo le ljudje, ki so o tej tematiki pooblaščeni.«

Mimo oči javnosti in medijev se bo danes sicer odvila večerja dobrodošlice z županom Mestne občine Maribor Andrejem Fištravcem, na kateri bodo še enkrat preverili vse protokolarne poteze načrtovane na trgatvi, da ne bi prišlo do »nerodnih situacij«. Po besedah Jurišiča pa vsi vpleteni upajo, da bodo že prihodnje leto lahko opravili trgatev na obeh straneh 38. vzporednika, ki že več kot pol stoletja ločuje korejski narod.

*Ogenj in bes. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice