Če bi marsikdo pomislil, da v zimskem času, ko se temperatura tudi večji del dneva spusti pod ledišče, v naravi in drugod ni odpadkov, nas je o nasprotnem prepričal ljubiteljski ekolog Franc Jesenek.

V mestu, nedaleč vstran od središča, tudi v bližini nakupovalnega centra na Pobrežju, nas je okoljevarstvenik Franc Jesenek opozoril na dve divji odlagališči, ki še zdaleč ne mirujeta. Kot je povedal za Mariborinfo, gre v primestnem območju za nekdanji kompleks gradbenega podjetja, ki je prešel v last Družbe za upravljanje terjatev bank.

»Območje, ki je namenjeno tudi gradnji stanovanjske soseske, je zdaj prazno, tako rekoč zapuščeno. In prav takšno situacijo prenekateri ljudje radi izkoristijo, pristojne inšpekcijske službe pa 'gledajo' vstran. Večkrat se samoinciativno lotevam čiščenja takšnih območij in odvržene odpadke nastavim ob bližnjo cesto, kjer pa lahko pristojne službe pohvalim, da jih v takšnih primerih takoj odpeljejo,« pojasnjuje Jesenek.

Franc Jesenek ob več hladilnikih na divjem odlagališču na Pobrežju.

Lokacijo so vzeli za svojo in postala je divje odlagališče

Kljub temu, dodaja sogovornik, se zaveda nevarnosti, da se lahko najde nekdo, ki ga bo prijavil, češ, da Jesenek vlači smeti ob cesto in mu bodo pristojne službe naložile kazen. »Kljub temu, da opravljam delo, ki bi ga sicer morali oni. Hitro pozabijo, da Jesenek dela dobro in bodo name gledali kot kršitelja,« poudarja.

Divje odlagališče na Pobrežju opaža že vsaj 20 let, saj so nekateri tovrstno lokacijo vzeli za svojo in je postala njihovo odlagališče. Na vprašanje, zakaj jim je ta lokacija priljubljena, odgovarja, da so nekateri odpadki (pnevmatike, bela tehnika) plačljivi, preostali odpadki pa so nesortirani ali mastni in bi jim sortiranje, denimo, vzelo preveč truda.

Na Pobrežju so v snegu še vidne sledi pnevmatik tistih, ki so jih tam odložili.

»Na nek način gre v tem primeru za tiho dovoljenje oblasti in služb, saj pristojni takšnih odlagališč nimajo pod nadzorom. Obenem pa delajo velike stroške občini, tudi meni,« pojasnjuje Jesenek in dodaja, da je pristojni inšpektor ponekod res izdal odločbo za odstranitev, vendar se zadeva čez čas ponovi, saj kasneje nihče več ne izvaja nadzora.

Ljudje odlagajo odpadke in ne rabijo niti hiteti

Naslednje pereče divje odlagališče nam pokaže pod dvoetažnim mostom v Mariboru, kjer je po njegovih besedah tačas edino večje brezplačno parkirišče v mestu.

»Pričakoval bi, da bi občasno izvajali čiščenje vsaj bližnji podjetji, saj večina njihovih zaposlenih tukaj parkira. Ne zavedajo se, glede na to, da je na tem parkirišču že nekaj čas zapuščeno vozilo, da lahko pride do požara. A tukaj najdemo tudi jogi vložke, najrazličnejše vreče odpadkov, saj tukaj ni nobenega nadzora in tisti, ki želi odložiti odpadke, ne rabi niti hiteti. Še posebej zanimivo je ob koncih tedna, ko je parkirišče prazno in tam lahko ljudje odlagajo odpadke po mili volji. In tudi tukaj se zgodba ponavlja. Kadar se odločim, da odpadke nastavim ob cesto, kjer so vidni vsem, tudi pristojnim službam, jih brez kakršnihkoli vprašanj takoj odpeljejo,« sklene Jesenek.

Zapuščeno vozilo pod dvoetažnim mostom.
Pod dvoetažni most odvažajo tudi plenice. Večje vreče odpadkov pod dvoetažnim mostom niso redkost.

Zgolj na območju Maribora imamo po zadnjih podatkih 169 neočiščenih odlagališč, na območju Podravja pa po podatkih Registra divjih odlagališč ostaja še 1004 neočiščenih odlagališč. Zaskrbljujoče je dejstvo, a so nekatera divja odlagališča z nevarnimi odpadki prav v neposredni bližini vodnih virov, od katerih so odvisni tamkajšnji prebivalci. 

Storilca je pogosto zelo težko ujeti, saj večina odpadkov nima identifikatorjev, po katerih bi lahko izsledili njihovega lastnika. Za nedvoumno določitev povzročitelja ga je potrebno ujeti pri delu.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl (nepreverjen)

Kapo dol gospodu Jesenku, človek nam kaže ogledalo kakšne svinje smo lahko ljudje.

Starejše novice