Na mariborskega župana Sašo Arsenoviča se je z zapisom na družbenem omrežju obrnil Srečko Pavlič, ki je na lastni glavi občutil, kako nepraktično je urejena mariborska osrednja tržnica.

Dežnikov na osrednji mariborski tržnici že nekaj časa ni več. Začasno so za branjevke in branjevce zagotovili pokrite stojnice, medtem ko v prihodnosti župan Saša Arsenovič obljublja dolgoročno rešitev. Namesto dežnikov je Snaga namestila strojnice s strehami, ki pa so očitno zelo nepraktične.

To je na svoji lastni koži izkusil Mariborčan Srečko Pavlič, ki je svojo izkušnjo opisal na družbenem omrežju Facebook.

Zgodba tržnice kot povest o Butalcih

»Vsak tujec, ki pride v neko mesto najprej in najbolje začuti duh, atmosfero in značaj mesta ter njenih prebivalcev prav na tržnicah. Sam obiskujem mariborsko tržnico že od kar vem zase. Že od srede šestdesetih let prejšnjega stoletja spremljam njeno degradacijo, ki je najbolj opazna v zadnjih 20, 30 letih. Edina možna logična in sprejemljiva razlaga za nas domačine je, da celotno zgodbo centralne tržnice umestimo v nam znano povest o Butalcih. Da dobesedno o Butalcih. Tujci, ki te zgodbe ne poznajo ali imajo kakšno podobno iz svoje kulture pač uporabijo svojo ali si ustvarijo negativno mnenje o županih, občinski upravi in seveda, nas domačinih. Torej podoba in funkcionalnost mariborske tržnice vztrajno propada,« se glasi začetek zapisa Mariborčana.

»Še ni dolgo, ko smo se smejali, norčevali, tarnali in zgražali nad estetsko ter funkcionalno popolnoma neuporabnimi v zrak obrnjenimi velikimi dežniki kot streho. Končno dočakali njeno odstranitev in upali na nekaj novega lepega funkcionalnega, pa dobimo to arhitekturno zasnovo, za katero nimam besed,« nad novim videzem tržnice ni navdušen občan.

Udarec v glavo, nato smeh ...

»Danes dopoldan sem obiskal tržnico, bila je dokaj prazna, mudilo se mi je. Ko se tako sprehodim sem in tja, naenkrat začutim udarec v glavo. Stopim nazaj, mislil sem, da hodim po napačni smeri, kjer ni prehoda za kupce. Pa ne. Bolje pogledam. Mogoče pa sem bil nepazljiv. Pa ne. Zaletel sem se v koleno odtočne cevi,« prigodo ob obisku tržnice opisuje Pavlič.

»Ne moreš verjeti, koleno iz ene in druge kapnice dovoljujeta prehod samo za manjše branjevke in osebe manjše od 160 centimetrov. Po udarcu zaslišim gromozanski smeh prodajalcev. Kot da so čakali, kdaj se bom jaz ali kdo drug zalete v to oviro. Počutil sem se malo nelagodno, pa so me potolažil, češ tudi mi smo se že večkrat zaleteli, preprosto se ne moremo več gibati med štanti z dvignjeno glavo, če si povprečne velikosti,« dodaja.

Poziv županu: »Vzemite meter!«

»Spoštovani gospod župan. Vzemite meter, pojdite z koncesionarjem in upravljavcem tržnice, naj bo kar direktor, da bosta v istem rangu po višini, položaju in sposobnosti logičnega sklepanja. Po tem, ko se bosta prepričala o sramoti tega, kar je sedaj nastalo, nemudoma odvzemite najemniku koncesijo. Verjamem da takšne 'šlamastike' v svojem mandatu ne boste trpeli, prepričan sem, da tudi vi vrata v svojih lokalih ne bi postavljali na višino 160 do 170 centimetrov,« Arsenoviča poziva Mariborčan.

»Ko boste iskali naslednjega arhitekta in izvajalca, pa raje kar pokličite mene ali kogarkoli od povprečnih meščanov, da vam izrišemo zasnovo, nabavimo material in izpeljemo obnovo centralne mestne tržnice. Za mali denar, funkcionalno in estetsko.
Do takrat pa pred vhodom v vrste postavite opozorilne table, saj se boste s tem izognili tožbam za morebitne poškodbe glave, do katerih bo sigurno prišlo,« zaključuje zapis, ki je zaokrožil po Mariboru.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pusti (nepreverjen)

Sej to je zacasna resitev tržnice... boljse je kot je bilo, ni pa dobro...

Kritik (nepreverjen)

Potrebna je TEMLJITA IN DOKONČNA RESITEV ZA TRŽNICO ! Vse ostalo je polovičarstvo ,ki smo ga bili deležni do sedaj .

Fritz (nepreverjen)

Obisk dovoljen samo osebam do višine 150cm

Starejše novice