Mariborski policisti si želijo, da bi prazniki minili s čim manj pokanja, predvsem pa brez telesnih poškodb. Na nevarnost še posebej opozarja mladi Mariborčan, ki je pred dvema mesecema zaradi petarde ostal brez dela prsta.

Mariborski policisti opozarjajo na škodljivo uporabo pirotehničnih sredstev, ki se jih številni poslužujejo v prazničnem obdobju. Želijo si, da bi prazniki minili s čim manj pokanja, predvsem pa brez telesnih poškodb in vznemirjanja živali. Svojo zgodbo je predstavil tudi mlajši moški iz okolice Maribora, ki mu je petarda na nogometni tekmi huje poškodovala dlan.

Pirotehnika se uporablja vse manj, lani tri poškodbe

V zadnjih petih letih policisti po besedah vodje oddelka za splošne policijske naloge na Policijski upravi Maribor Darko Lamota beležijo opazen trend zmanjševanje uporabe pirotehnike in problematike v zvezi z njo.

Lanskega decembra so mariborski policisti zabeležili 14 kršitev prepovedane uporabe pirotehnike, pri čemer je bila večina kršiteljev otrok in mladostnikov. V lanskem prazničnem obdobju so zabeležili tri telesne poškodbe. 14-letnik je tako ostal brez kazalca na desni roki, 31-letnik si je poškodoval prsta na levi roki, 17-letnik pa levo roko.

Na novinarski konferenci opozorili na nevarnost pirotehnike.

Globe do 1200 evrov

Od danes do konca leta je dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov prve kategorije ,katerih glavni učinek je pok, njihova uporaba pa je dovoljena med 26. decembrom in 1. januarjem. Še naprej pa je prepovedana prodaja, posest in uporabe izdelkov druge in tretje kategorije, kamor sodijo petarde. Kršiteljem grozi med 400 in 1200 evrov kazni

Prodaja tovrstnih izdelkov je v Avstriji dovoljena, zato številni opravijo nakup tovrstne pirotehnike čez mejo. Lani decembra so opravili kar 1560 zasegov prepovedanih izdelkov, letos pa zasegov še ni bilo.

Vsaka poškodba je zaskrbljujoč podatek

Lanske tri težje poškodbe so za specialistične plastične kirurgije v UKC Maribor Erika Vrabiča zaskrbljujoče, saj so v preteklosti že zabeležili leta, ko poškodb ni bilo. Največkrat gre za poškodbe rok. »Pride lahko tudi do poškodbe očesa, prizadet je lahko sluh, prihaja tudi do hudih opeklin,« je dejal in posebej izpostavil nevarnost doma narejenih pirotehničnih sredstev.

Pri aktivnostih za zmanjševanje uporabe pirotehnike sodeluje tudi smučarska šampionka Ilka Štuhec, ki vsem sporoča: »Bodi zvezda! Ne meči petard! Naj se raje iskri od veselja.«

Mariborčan, ki se je poškodoval s petardo, svari mlade

Svojo zgodbo je predstavil tudi mlajši Mariborčan, ki si je roko poškodoval oktobra na nogometni tekmi. Od doma je prinesel deset let stari petardi, za kateri je domneval, da sta bakli. Pri poku petarde je ostal brez dela prsta na desni roki.

»Ukvarjam se z glasbo in prva misel, ki je bila ob poku, je bila, ali se bom še kdaj lahko z njo ukvarjal. Bolečine so bile nepopisne. Tudi pozneje pri operaciji in okrevanju. Namen, da sem jaz danes tudi, da skušam preprečiti vsaj eno poškodbo oziroma da se mladi zavedajo, kaj se lahko z metanjem petard vse zgodi,« je povedal. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice