Zgodbo o uspehu pa piše tudi Pekočko, ki polni stekleničke z naravnimi, gurmanskimi pekočimi omakami.

Pekočko je domača, povsem naravna gurmanska pekoča omaka, ki sta jo zakrivili Mojca Kravina in Žiga Rajič iz Maribora. Začela sta na domačem balkonu leta 2013 ter letos na gurmanskem festivalu v Parizu osvojila prvo nagrado med omakami in začimbami.

Zgodba se je začela pred petimi leti, z Mojčino željo po svojih čilijih na vrtu in svojo čili omako. Balkonski lonec je leto kasneje zamenjal vrtni nasad čilijev, iz katerega je nastalo prvih pet omak, ki so dobile ime Pekočko. Leta 2015 sta jih Mojca in Žiga prvič predstavila javnosti, že leto kasneje pa v Ljubljani, na čili festivalu, za najboljšo čili omako v Sloveniji, po imenu Balkansko divji, prejela nagrado. 

Kmalu zatem sta se z omako pojavila v petih špecerijah v Parizu in Pekočku nadela ime unikatne čilijeve omake. Junija 2017 osvojita naslov časnika Finance - najboljše živilo po izboru potrošnikov in dobita svoje mesto na policah v Mercatorju.

Začneta delati tudi hišne omake za Lars&Sven Burgers, Jack&Joe’s Burger Club, Galeb in Pizzerijo Krapek. Izvoz zajame Pariz, nekatera mesta v Belgiji in tudi Madagarskar, pristaneta pa tudi v Bratislavi. 

Nagrada Pariza

Lani novembra sta Mojca in Žiga, ki že 25 let oblikuje revije o kuhanju in zdravju, trenutno pa dela za francosko kuharsko revijo in portal Marmiton, naredila dimljeno BBQ omako za francoski trg. Letos septembra sta jo poslala na salon Gourmet Selection v Parizu, kjer sta kot prvi slovenski proizvajalcev osvojila prvo nagrado, v kategoriji najboljše omake in začimbe. Prijavljenih podjetij je bilo preko 200. 

Posebnost njunih omak

Pekočko sta Mojca in Žiga. Njune omake so posebne in se razlikujejo od ostalih, saj so domače. Od vzgoje čilijev na lastnem vrtu, kuhanja na štedilniku v kuhinji, malo večji od družinske, do oblikovanja etikete, vse je delo rok Mojce in Žige.

Vse omake so 100-odstotno naravne, kuhane izključno iz svežih čilijev, brez aditivov, brez umetnih konzervansov. Nikoli ne uporabljata polproizvodov. Vse sestavine njunih malih stekleničk prihajajo z vrtov kooperantov, ki živijo v lokalnem okolju, v krogu 50 kilometrov. Na vrtu vzgajata 60 različnih vrst čilijev, v visokih gredah po principu permakulture, kjer gre za ekološko vzgojo z visokim donosom na majhni površini. Vse omake so brez glutena, nekatere tudi veganom prijazne.

Vsak Pekočko ima svoje slovensko ime 

Ne samo ime, svojevrstna je tudi stopnja pekočnosti in posebna etiketo z jelenjo glavo. Nežni vragec, Živčni Siciljanec, Brkati Mehičan, Balkansko divji, Čokoladna zloba, Lovec fantomov in Bolečko. Pa še Moštarda, kutinova marmelada s čiliji in domač čilijev pesto.

Njuni proizvodi ne vsebujejo zgolj različno močnih čilijev, pač pa so to omake kompleksnejših asociacij okusov, saj sta oba izjemna poznavalca začimb in vrtnin iz vseh koncev sveta. Tako lahko zasledimo okus pečene paprike, guakamola, bazilike in paradižnika, čokolade in tonke (črni mandelj), Isley viskija, madagaskarskega divjega popra, dateljev ...

»Trenutno čakam na prazne flaške, da lahko naredimo naslednjo pošiljko za Fancijo in Belgijo. Pa na vrt moram, da poberem čilije,« je ob tem še povedala ljubiteljica pekočega.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl (nepreverjen)

Mi smo Štajerci, Štajerci smo najjači!

Bravo!!!

Starejše novice