Slika je simbolična.
Mariborski mestni svetniki bodo na današnji seji preigravali tudi morebiten dvig cen vozovnic javnega mestnega potniškega prometa. Preverili smo, kolikšne so torej napovedane podražitve.

V zadnjih mesecih skoraj ne mine dan, ko ne bi govorili o novih podražitvah. Vse višje cene izdelkov in storitev vplivajo na proračun družin ter njihovo vsakodnevno življenje, kar vodi do zmanjšanja razpoložljivega denarja za druge življenjske stroške.

Poleg vseh podražitev se bodo morali Mariborčani, če bodo to na današnji seji potrdili mariborski mestni svetniki, že kaj kmalu soočiti z višjimi cenami javnega mestnega potniškega prometa v Mariboru.

Predlog Marproma, ki v mestu izvaja javni potniški promet, je, da se cena osnovne vozovnice, gre za vozovnico za enkratno vožnjo, kupljeno v predprodaji, dvigne iz enega evra na 1,30 evra s 1. aprilom 2023. V predprodaji bo tako posledično deset voženj namesto osem evrov, stalo 10,40 evra.

Dražijo se tudi mesečne vozovnice. Ta po trenutnem ceniku stane 30 evrov, odslej pa bo za mesečno vozovnico potrebno odšteti 36 evrov.

Podražitev zaradi rasti številnih stroškov

Na Marpromu razlagajo, da so bile obstoječe cene za izvajanje javnega potniškega prometa v Mariboru nazadnje spremenjene s 1. marcem 2020.

Podražitve cen potniškega prometa pa v Marpromu v glavni meri utemeljujejo z vsesplošnimi podražitvami.

Med razlogi so tako po besedah direktorja Marproma Ranka Šmigoca novi višji stroški najemnin programske opreme, zavarovanja, najemnin vozil in amortizacije kot tudi dvig cen energentov, materiala, storitev ter dela in ne nazadnje potreb po investicijskem vlaganju.

»Predvsem je cilj tega povišanja oziroma usklajevanja stabilno financiranje gospodarske javne službe glede na vzdržnost proračuna Mestne občine Maribor. Poudariti moram, da smo absolutno gledali na to, da zaščitimo socialne kategorije,« pravi Šmigoc.

Tako bodo lahko mestni potniški promet otroci do šestih let še naprej koristili brezplačno. kot tudi brezposelni, uporabniki s posebnimi potrebami ter njihovimi spremljevalci, prav tako niso povišali cen vozovnic za otroke od šest do 15 let.

Nov paket, ki ponuja parkiranje in uporabo avtobusa

Na Marpromu zatrjujejo, da želijo z dvigom cen vozovnic tudi zmanjšati nakup vozovnic pri vozniku ter zmanjšati obremenitev voznikov z dodatnim gotovinskim delom, ter posledično izboljšati pretočnost v potniškem prometu.

Tako, če bodo od aprila potniki želeli vozovnico kupiti pri vozniku, pa bodo namesto dveh evrov morali odšteti 2,50 evra.

Ena izmed sprememb predlaga tudi podaljšani interval uporabe ene vožnje, ki potnikom omogoča prestop na drugo avtobusno linijo iz 60 na 75 minut, na Marpromu pa bi uvedli tudi paket kombiniranih vozovnic.

Gre za novi produkt oziroma kombinirano vozovnico, namenjeno pospeševanju trajnostne mobilnosti, ki vključuje tako uporabo potniškega prometa kot ugodno parkiranje.

Za zdaj so za tako imenovani sistem 'parkiraj in presedi' določili dve parkirišči na območju Maribora, in sicer parkirišče Koroški most, kjer bo kombinirana vozovnica stala 49 evrov, ter parkirišče Magdalena, kjer bodo morali vozniki za brezplačno parkiranje ter uporabo mestnega potniškega prometa odšteti 49 evrov.

Ne nazadnje pa bi se ukinile vozovnice za starejše občane, saj imajo vsi upokojenci, starejši nad 65 let ter invalidi, možnost brezplačne uporabe potniškega prometa.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vstajnik (nepreverjen)

Grem peš če treba samo da ne gledam tistega nacističnega dreka iz Zimice !

Franc s Piramide

Župan Arsenović molze Mariborčane. Njegova lakomnost nima meja.

Sovrazim lenuhe (nepreverjen)

Hahaha z julijem pa se snaga in ostali naj vas lupa 27 posto na volitvah

Archer Jukes (nepreverjen)

I am now making an extra $19000 or more every month from home by doing a very simple and easy job online from home. I received exactly $20845 last month from this home job. Join this job and start making extra cash online by
following instructions on the given website.....http://urlky.com/135rx

Starejše novice