V Mariboru nastaja prvi slovenski nano satelit, ki bo poletel v vesolje. Zanimanje je pokazala tudi Nasa.

V projektu Trisat, ki ga izvaja Laboratorij za elektronske in informacijske sisteme mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), v sodelovanju s slovenskim podjetjem Skylabs in ob podpori Evropski vesoljske agencije, izdelujejo prvi slovenski nano satelit, ki bo poletel v vesolje.

Avtorji satelita so trenutno v fazi izdelave končnega modela. Izstrelitev načrtujejo za konec leta 2018, z evropsko nosilno raketo Vega iz Francoske Gvajane. »Faza C je bila uspešno zaključena in tudi potrjena s strani ESA,« je za STA povedal direktor mariborskega podjetja SkyLabs dr. Tomaž Rotovnik.

Plod slovenskega znanja

Izstrelitev je bila sprva načrtovana že za letos, zdaj pa je predvidena za konec leta 2018, morda celo nekoliko kasneje. Za preložitev so odgovorni predvsem potrebni postopki z dobavitelji, je za STA še pojasnil Rotovnik. Večina komponent satelita je plod slovenskega znanja in že pripravljena.

Zaradi odsotnosti znanja v Sloveniji pa so bili primorani solarne panele in navigacijski modul nabaviti v tujini. Teh dobavitelji še niso uspeli zagotoviti, k prestavitvi datuma izstrelitve pa je prispevala tudi evropska vesoljska agencija. Kot domneva vodja LEIS iz FERI Iztok Kramberger ima po vsej verjetnosti zamudo eden izmed primarnih satelitov.

»Poleta takšne rakete namreč ne izvedete samo za izstrelitev enega ali več nano satelitov, temveč za izstrelitev tudi mnogo večjih satelitov. Torej smo z nano satelitom predvsem odvisni od tistih primarnih 'velikanov', ki plačajo pri poletu glavni vložek,« je pojasnil Kramberger.

Na mariborski SkyLabs pozorna tudi NASA

Slovenski nanosatelit bo tehtal okoli pet kilogramov, nameravajo pa ga utiriti v orbito na višini 500 do 600 kilometrov nad Zemljo, poroča STA. Tam bo opravil od 14 do 16 obhodov okrog planeta na dan v smeri od juga proti severu. Enkrat na dan bo s satelitom vzpostavljena komunikacija. V ta namen so na strehi FERI že postavili zemeljsko satelitsko postajo.

Glavni namen misije ni zbiranje podatkov, ampak predvsem testiranje robustnosti vesoljske elektronike, ki jo izdeluje SkyLabs.

»Elektronika za vesolje mora biti skrbno načrtovana, da je sposobna preživetja v tako izrednih razmerah, kot vladajo v vesolju. Mora biti dovolj robustna, da se ne uniči oziroma ne izvede napačnih ukazov, ki imajo lahko katastrofalne posledice,« je za STA še povedal Rotovnik.

Osrednji produkt podjetja SkyLabs je majhen procesor imenovan PicoskyFT, za katerega je zanimanje pokazal tudi ameriška vesoljska agencija Nasa. Njegova značilnost je robustnost in zanesljivost delovanja. »Smo prvi v Evropi s takšno tehnološko rešitvijo, zato tudi podpora s strani ESA,« je za STA poudaril direktor podjetja.

Slovenci v svetovnem vrhu

S pomočjo strokovnjakov iz FERI so okoli procesorja zgradili različne podsisteme za satelitsko platformo. Tako so namestili komunikacijska orodja, napajalnik, in multispektralno kamero, s katero lahko na primer opazujejo prašne delce v atmosferi, kar lahko koristi letalskemu prometu.

Načrtovana življenjska doba nano satelita v vesolju je šest let. Glavna prizadevanja SkyLaba so razviti tehnologijo, ki je sposobna preživeti vse negativne vplive v vesolju. Še posebej pa so ponosni na to, da je satelit plod slovenskega znanja.

»Glede na to da smo sami razvili in ne kupili vse vitalne gradnike, smo eni redkih v svetovnem merilu, ki lahko ponudimo celotno satelitsko platformo,« je ponosno izpostavil Rotovnik.

Načrti za laboratorij

Podjetje SkyLabs je komercializacijo produktov pričel pred dvema letoma s prodajo razvojnih plošč, ki vsebujejo obilico različnih vmesnikov, ki omogočajo razvijalcem hiter razvoj novih tehnoloških rešitev, še poroča STA. Pred kratkim se je mariborsko podjetje preselilo na novo lokacijo na Koroški cesti, kjer želijo v bližnji prihodnosti opremiti lasten laboratorij za robustne vgrajene elektronske sisteme.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice