Pri iskanju avtorjev spornih napisov na Glavnem trgu in Trgu svobode bodo pomagale tudi varnostne kamere. Odstranjevanje šele po končani policijski preiskavi.

Mestna občina Maribor danes še ni pričela z odstranjevanjem spornih napisov, je pa popoldne podala prijavo na policijo.

»Mi imamo na Glavnem trgu nameščene tudi kamere. Počakali bomo na navodila policije in ko bo njihov postopek končan, bomo grafite tudi odstranili.«

Neva Pipan, Mestna občina Maribor

Mariborčani: Takšni napisi ne spadajo na fasade in trge

Mariborčani so danes dopoldne ob pogledu na nove napise na Trgu svobode, ki omenjajo Hitlerja in Janšo zmajevali z glavo.

»Ni normalno to. Ni prav, kje pa!«

»To je zgodovina in to, da je danes v centru mesta na fasadah, ni primerno.«

Kdo bi lahko imel nostalgijo po Hitlerjevih časih?

Napisi so se čez noč pojavili tudi na kamnitih klopeh na Glavnem trgu, kjer te dni zaključujejo celovito prenovo. Prav uničevanje na novo urejenega trga je najbolj zmotilo mimoidočo Mariborčanko, s katero smo govorili. »Ne vem kdo to dela, ali je to neka zavist zato, ker se nekaj dogaja ali pa ima kdo kakšno nostalgijo po čem, ne vem,« nam je povedala sogovornica.

Navodilo, da bo ta dežela spet nemška

Predvsem Mariborčani, ki so preživeli čas druge svetovne vojne, do tistih časov nikakor ne gojijo nostalgije. Hitler je namreč ob obisku leta 1941 takratni nemški mestni oblasti dal jasno navodilo. »Da naj to deželo naredi spet nemško, tako kot je ostala Štajerska,« nam je povedala Mira Grašič iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

Vir: Bundesarchiv
Vir: Bundesarchiv

Ukinili vse, kar je bilo slovenskega

Nacisti so Hitlerjevo željo vzeli zelo resno in dobesedno iztrebljali slovenstvo. »Ukinili so vsa slovenska društva, vse slovenske politične organizacije, zaprli slovenske šole in uničili ogromno slovenskih knjig,« pravi sodelavka Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

Mira Grašič, Muzej narodne osvoboditve Maribor

»Tisti, ki to delajo, spoh ne mislijo kaj delajo«

Tako zaradi zgodovinskega konteksta, kot zaradi nepotrebnega uničevanja javne infrastrukture, so mimoidoči Mariborčani enotni, da je potrebno tovrstne napise čimprej odstraniti.

»Ne spadajo sem, to kvari izgled.«

»Kdorkoli je to napisal, ni vreden besed.«

»Na splošno je to vse narobe, ker tisti, ko to delajo, sploh ne mislijo, kaj delajo.«

Ta teden celovit popis, nato odstranjevanje

Mariborska občina je sicer že pred meseci napovedala sistematično odstranjevanje tovrstnih grafitov in napisov. Prostovoljci iz Mladinskega kulturnega centra Maribor naj bi še ta teden popisali vse nestrpne napise in grafite, ki pozivajo k nasilju.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Kdor dovoli,da se to dogaja v mestu ni vreden službe in položaja policaja v mestu.
Kje so rejonski policaji ,ki nadzirajo in varujejo občane ?

Alen_88 (nepreverjen)

Kdor to dela je neizobražen bedak. Najprej bi ga poslal sredi dneva s krtačo ribat ta vandalizem, potem pa na prisilno izobraževanje. Ker kake knjige ali dokumentarca verjetno v življenju ni videl.

Navijac (nepreverjen)

Da vidimo rezultat organov pregona!?in posledicno kazni

Mariborcan od nekdaj (nepreverjen)

Velika škoda za mesto, nobena nestrpnost ne pride v poštev.

Maribor naj postane mesto dialoga ne pa napestosti in sovraštva, vsako čečkanje po mestnih stavbah pa je potrebno kaznovat!

razlike (nepreverjen)

Hitler je kradel drugim, Jansa pa svojim.

Ausberg (nepreverjen)

Eno je izražanje mnenja, drugo pa je vandalizem najslabše sorte. Avtor naj se javi še za poplačilo stroškov odstranjevanja grafitov. Nov trg, potem pa pride nekdo, ki se mora izraziti ... brez vsakšrne kulture. Da si sam uničuješ mesto, moraš tudi biti "moten".

goostt (nepreverjen)

Kaj je tu narobe, res je da je g. Hitler prevzel oblast, ker se je hotel znebiti lumpen proletariata a mu žal ni uspeli !?

goostt (nepreverjen)

Kje so ta petek kolesarili, nikjer jih ni bilo najti ??
Pa tudi v cerkvi niso prodajali revije Demokracija !

In reply to by goostt (nepreverjen)

Starejše novice