Kar 500 mladih pevk in pevcev je v nedeljo, 1. decembra, zapolnilo oder Gallusove dvorane Cankarjevega doma, kjer je potekal že peti bienalni koncert Potujoča muzika.

Priča smo bili pravemu zborovskemu prazniku, ki je v pojočo celoto združil ne le osupljivo množico pevcev, temveč tudi publiko. Navdihujoča dirigenta Rahela Durič in Damijan Močnik sta k petju dveh ljudskih skladb in skladbe Ja Mateja Kastelica spretno pripravila tudi več kot tisočglavo občinstvo. 

V izjemnem vzdušju so ljubitelji zborovskega petja počastili Svetovni dan zborovske glasbe, s katero se ukvarja več kot 100.000 Slovencev. S koncertom je organizator, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, najavil največji glasbeni festival v zgodovini Slovenije, Festival Europa Cantat, ki ga bomo gostili leta 2021.

Koncert se je pričel svečano, z nekaj skladbami, posvečenimi Sloveniji, Vrabčevo uglasbitvijo Zdravljice, Mojo deželo Janija Goloba in Avsenikovim Viharnikom v krstni izvedbi za mladinski zbor. Sledile so jazzovsko obarvane Poljske cvetlice II Patricka Quaggiata in živahna skladba Ja mladega skladatelja Mateja Kastelica v krstni izvedbi.

V tem sproščenem delu je pevce vodila Mariborčanka Rahela Durič, ki je preproste vložke pesmi naučila tudi publiko, ta pa je pri izvedbi navdušeno sodelovala.

V sklopu tujih glasbenih del je izstopala zahtevna, mogočna vokalno – instrumentalna skladba Psalm 150 Benjamina Brittna ob spremljavi glasbenikov Zavoda Sv. Stanislava z gosti. Prav tako je navdušenje požel zaključni del koncerta, ki ga je vodil Močnik, zboru pa so se na odru pridružili glasbeniki skupine Volk Folk in Janez Jocif, ki so predstavili nekaj manj običajnih inštrumentov, na primer dude, strunsko lajno, fujaro in oprekelj. V tem delu so pevci in spremljajoči glasbeniki zaigrali in zapeli venček slovenskih ljudskih pesmi, ki so bile v tej priredbi krstno izvedene.

Na povabilo dirigenta Močnika je občinstvo glasno in suvereno sodelovalo pri šaljivih ljudskih skladbah Psiček nima repa več in Štirje fantje špilajo, koncert pa se je zaključil z navdušenim petjem in topotanjem.

Potujoča muzika, katere častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, je ponovno upravičila naziv zborovski praznik, saj je na enem mestu združila mlade pevce iz vse Slovenije, prav tako pa je privabila publiko iz vseh koncev in krajev, ki je dodobra napolnila največjo kulturno dvorano v državi. Vsi skupaj, tako na odru kot v dvorani, pa so uživali v čudovitem občutku množičnega skupnega muziciranja.

Koncert je potekal pod okriljem priprav na festival Europa Cantat 2021. Festival, ki poteka vsaka tri leta v izbranem evropskem mestu že od leta 1963, bo med 16. in 25. julijem 2021 k nam privabil okrog 4.000 raznovrstnih glasbenikov s celega sveta. Ti bodo s slovenskimi pevskimi sestavi sodelovali na več kot 50 delavnicah in 100 koncertih pod vodstvom svetovno priznanih dirigentov.

Prireditev zaradi kulturnega pomena in razsežnosti podpirata ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice