Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je tudi letos izvedlo raziskavo o urejenosti javnih stranišč v Sloveniji. Preverili so, kakšno je stanje javnih stranišč v 89 občinah in 56 bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji.

Rezultate so predstavili na virtualni sklepni prireditvi projekta Naj stranišče.

Komisija je ugotovila, da imajo najbolj bolj dostopna in urejena javna stranišča v občinah Ljubljana in Krško. Straniščno metlico za najslabše javno stranišče sta prejeli občini Nova Gorica in Laško.

Med ocenjenimi bencinskimi servisi ima najbolj urejeno stranišče Petrolov servis Mlake v smeri Italije, najslabše pa Petrol Šentilj v smeri Avstrije.

Mariborska javna stranišča zasedla tretje mesto

Ropić je v imenu komisije za velik napredek v zadnjem letu pohvalil občine Maribor, Slovenj Gradec, Šentjur in Krško.

Mariborska javna stranišča so bila ocenjevana v kategoriji mestnih občin in so zasedla 3. mesto od skupaj enajstih mestnih občin. Med mestnimi občinami ima najlepša javna stranišča Ljubljana, na drugo mesto se je uvrstil Slovenj Gradec.

Zaradi epidemije spremenili kriterije 

Zaradi epidemije covida-19 je letos ocenjevanje potekalo le v poletnih mesecih, spremenili pa so se tudi kriteriji ocenjevanja. Kot je povedal predsednik komisije za ocenjevanje javnih stranišč Boštjan Ropić, so med kriterije dodali tudi prisotnost razkužila in papirnatih brisač za brisanje rok.

Kriteriji, ki so bili upoštevani pri ocenjevanju so zajemali:

  • dostopnost stranišč,
  • označenost dostopa,
  • urejenost in higieno prostora,
  • število sanitarij glede na velikost občine,
  • sanitarije za invalide,
  • dotrajanost in delovanje opreme in
  • zalogo higienskega materiala in razkužil.

Namen akcije je osveščanje javnosti o težavah ljudi s kronično vnetno črevesno boleznijo, ki morajo stranišča pogosto obiskovati. Hkrati želi društvo spodbuditi občine in druge javne institucije k razmisleku o čistih, dostopnih in primerno urejenih javnih straniščih, ki so pomembna tudi za širšo javnost.

V društvu so zadovoljni z napredkom, ki so ga skozi leta dosegli z akcijo Naj stranišče, hkrati pa opozarjajo, da 45 občin še vedno nima javnih stranišč. Tem občinam so za spodbudo podelili zidake.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čuj (nepreverjen)

In koliko odprtih javnih stranišč je v Mariboru ? Preštejte na prste tišlarske roke .

Heh (nepreverjen)

Prideš zdaj na pohorje in greš na javno stranišče - gozd. Vzpenjačo in tamkajšni wc postaje od gondole so namreč zaprli zaradi ukrepov. Odlično.

In reply to by Čuj (nepreverjen)

Starejše novice