V kavarni Luna obiskovalce pričaka prijeten ambient, velika terasa in prijazni zaposleni. A največ gostov privabijo z dobro kavo, ki je po mnenju bralcev Mariborinfo najboljša v Mariboru.

V Mariboru ne manjka simpatičnih kavarn z dobro kavo, a le ena je bralce Mariborinfo najbolj navdušila. Na Preradovičevi ulici v Mariboru stoji kavarna Luna, kjer po mnenju bralcev pripravijo najboljšo kavo v mestu.  

Jure Jevšenak, najemnik kavarne, izpostavlja, da goste ob dobri kavi pri njih pričaka tudi prijazno osebje, velika terasa in prijeten ambient z naravno senco. Zvečer nad teraso zagorijo lučke, za še bolj čarobno vzdušje pa poskrbijo tudi bakle. 

Zgodba lokala temelji na dobri kavi 

Sogovornik pravi, da se je njihova zgodba začela leta 2017, ko so kot novi najemniki prevzeli lokal. Največji poudarek dajejo na okusne kave.

»Gradimo zgodbo na kavah,« pravi. Ob tem goste privabijo tudi koktejli, prostorna terasa z naravno senco in prijeten večerni ambient z lučkami. Prav njihovo teraso so bralci Mariborinfo že leta 2018 izbrali za najlepšo teraso v Mariboru.

Kot pravi Jevšenak, je za dober okus kave pomembno, da je pravilno spenjena, da ni zažgana. Vsak zaposlen se priuči umetnosti risanja po kavi z mlečno peno oziroma 'latte art'. Goste tako pričaka kava, ki ni le dobrega okusa, ampak tudi simpatična na pogled. 

Nove zaposlene dobro naučijo priprave kave. »Ko pridejo novi ljudje, jih ne pustimo za 'šank', dokler jih ne naučimo, da znajo kavo narediti 'v nulo',« razlaga.

Jevšenak razlaga, da poleti za pripravo kav porabijo okoli štiri do pet kilogramov kave dnevno. A čeprav imajo ogromno stalnih gostov, marsikdo kavarne še ne pozna. Predvsem ker se nahaja na desnem bregu Drave. 

A kot pravi, goste k njih privabi kvaliteta: »Vidijo, da imamo res dobro kavo, vidijo naš način dela, da se res trudimo in da imamo neko vizijo dela,« dodaja. 

Na Primorskem pijejo espresso, na Štajerskem najbolj priljubljena bela kava in kava z mlekom

V ponudbi kavarne Luna se najde vse od klasičnih kav, do takšnih z dodatki. Za sladkosnede so tako na voljo kave z raznoraznimi okusi, kot so vanilja, čokoladni piškot, karamela.

Ponujajo tudi ledene kave, ki so predvsem poleti zelo priljubljene. Za bolj 'drzne' so na meniju tudi ledene kave likerji. »Za vsakega se nekaj najde,« pravi Jevšenak. 

Razlaga, da so najbolj priljubljene bele kave in kave z mlekom, kar je tudi sicer značilno za štajersko regijo. »Če pogledamo Štajersko in Primorsko je velika razlika,« dodaja. Na našem koncu gredo v prodajo predvsem bela kava, kava z mlekom, kava z mlekom brez pene in latte macchiato. 

»Espresso in podaljšana kava se tudi prodata, ampak ne v taki meri kot na Primorskem,« dodaja in nadaljuje: »Na Primorskem je to obratno.«

Pomembno, da natakar kavo prinese z nasmehom

Kaj je recept za zadovoljstvo gostov? »Pozitivna energija, veselo okolje, da gostje začutijo, da so dobrodošli,« našteva Jevšenak in dodaja: »Da jih natakar pričaka z nasmehom.« 

Kot pravi, vsak bije svojo bitko v življenju, ampak v kavarni Luna se potrudijo, da se vsi gostje počutijo udobno. 

Jevšenak dodaja, da mu je tudi sicer zelo pomembno, da je osebje z delom zadovoljno. Dodaja, da danes vsi 'jamrajo', da je problem s kadrom. Meni, da je to res težava, ampak je pomembno tudi, da delavec nekaj vloži v kader: »Če hočeš, da ti kader da kvaliteto, jim moraš dati občutek, da so pomembni.«

Izpostavlja dober odnos do zaposlenih, zaupanje in da se dobro delo tudi nagradi.

Naziv 'naj kave' potrditev dobrega dela

Da ima kavarna Luna res dobro kavo, kaže tudi dejstvo, da so jo bralci Mariborinfo na spletnem glasovanju izbrali za najboljšo v Mariboru. »To nam pomeni potrditev našega dobrega dela,« pravi in nadaljuje: »Ta naziv nam to pomeni ogromno in cela ekipa je ponosna.«

Dodaja, da v kavarno veliko vlagajo, dosti delajo tudi na izobraževanju zaposlenih. »To, kar vložiš, to dobiš. Tako da res se trudimo maksimalno, da bomo še vedno držali ta nivo kave, ki ga imamo in da bodo gostje še naprej zadovoljni,« dodaja. 

A kot pravi, se je še vedno možno izboljšati: »Nikoli se ne smeš ustaviti, kjer si. Mi stremimo naprej, da bomo še naprej tako delali kot zdaj in da bomo še izboljšali, kar se da.« 

Z velikimi načrti za v prihodnje, tudi z željo po koncertih 

V kavarni Luna imajo zato še veliko načrtov za prihodnost. Med drugim želijo poleti na teraso kavarne poleti pripeljati glasbenike. Pred tremi leti so že organizirali koncert in napolnili prostor. Takrat so prodali več kot 400 kart, zbranim pa je zaigrala klapa Šufit. 

Njihov največji cilj ostaja, da držijo kvaliteto kave na visokem nivoju. »To je važno,« pravi Jevšenak: »Ker ko si enkrat na vrhu, je važno, da tam ostaneš.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice