Združenje splošnih knjižnic je na osrednji nacionalni prireditvi ob dnevu splošnih knjižnic, podelilo priznanja za najboljše projekte splošnih knjižnic. Prejeli sta ju Mariborska knjižnica in Knjižnica dr. Toneta Pretnarja iz Tržiča.

Kot so sporočili z združenja, je Mariborska knjižnica prejela priznanje za projekt Hokejska bralna postava, ki na inovativen način združuje dva svetova, knjižnice in hokejsko ekipo, in nagovarja specifično ciljno skupino mladih športnikov in staršev v obdobju, ko obisk mladih v knjižnicah upada, poroča STA.

»S priznanji nagradimo inovativnost v knjižnicah in spodbujamo naše sodelavce, da uresničujejo projekte, ki približujejo knjižnice ljudem in sodobnemu času,« je na podelitvi izpostavila predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen.

Podelitev nagrad knjižnicam običajno poteka v prostorih knjižnice, tokrat pa so jo organizirali v dvorani Instituta informacijskih znanosti, ki je po besedah Vesne Horžen pomembna ustanova za razvoj znanja.

»S tem želimo poudariti pomembnost povezovanja kulturnih in drugih institucij v lokalnih okoljih in nacionalno. Skupaj imamo odgovornost, poslanstvo in aktivno vlogo, da s svojimi storitvami prispevamo k boljši družbi, tako da razvijamo tehnologije, zbirke, znanje, dostopnost, možnosti za vse generacije. Hkrati pa s tem podpiramo projekt prenove knjižnice v Mariboru,« je še dodala Horženova.

Agonija osrednje enote Mariborske knjižnice po besedah direktorice Dragice Turjak traja že več kot desetletje, časa za odlašanje pa ni več. »Knjižnica potrebuje primerne prostore, da bomo lahko razvijali inovativne projekte za ljudi in da se bodo občani v knjižnici dobro počutili. To je namreč bistvo in poslanstvo knjižnic. In ponosni smo na nagrado – strokovna priznanja vedno veliko štejejo,« je poudarila.

Slovenske splošne knjižnice so s svojimi storitvami ena najpomembnejših mrež v sistemu vrednot, je izpostavil Marjan Gujtman z ministrstva za kulturo.

»Z bogatimi izkušnjami obvladovanja informacij in kritičnim pristopom k zbiranju, urejanju, analizi in uporabi podatkov lahko knjižnice pomembno prispevajo k boljšemu življenju sedanjih in bodočih generacij ter k ohranjanju življenjskega okolja. Ker so bile splošne knjižnice vedno družbeno odgovorne ustanove, ne dvomim, da k temu ne bi bile usmerjene tudi v prihodnosti,« je še dejal.

Teden splošnih knjižnic poteka med 18. in 22. novembrom v vseh 58 splošnih knjižnicah po Sloveniji. V tem času pripravijo različne dogodke, s katerimi vabijo k obisku vse generacije. V ponedeljek so v knjižnicah potekali dogodki z ekološko noto, v torek so se obiskovalci seznanjali z različnimi informacijskimi viri, storitvami in gosti, danes poteka osrednje praznovanje splošnih knjižnic, v četrtek bodo knjižnice svoje obiskovalce osveščale o pravici vedeti kot osnovni pravici dostopa do znanja in informacij, v petek pa bodo ob dnevu zelenih knjig obiskovalci brali knjige obarvane z zeleno barvo ali vsebino, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

HOKEJSKA BRALNA POSTAVA ? Kaj se delate norca iz folka ? Adijo pamet pa sestro pozdravi !

kritik (nepreverjen)

Ha,ha,ha,.....hokej ..........branje ........postava .? Nič kar bi bilo mariborsko !

Starejše novice