Slika je simbolična.
Mariborska občina bo izvedla spomladansko čistilno akcijo v mestnih četrteh in krajevnih skupnosti na desnem in levem bregu. Akcija Moji odpadki, moja skrb bo potekala dve soboti, 17. in 24. aprila.

Čistilna akcija mariborske občine Moji odpadki, moja skrb bo potekala na desnem in levem bregu. Izvedli jo bodo 17. in 24. aprila in na njej bo sodeloval tudi župan Saša Arsenovič, ki spodbuja vse občane, da se pridružijo in prispevajo k akciji.

Akcijo bodo izvedli v vseh mestnih četrteh in krajevnih skupnostih Mestne občine Maribor.

»Akcija je bolj ozaveščevalne narave in želim, da vključimo čim več meščanov in otrok, da se bomo zavedali, da so smeti naša skrb. Gremo v smeri zmanjševanja števila ekoloških otokov in košev za smeti, saj smeti vedno kličejo nove smeti in na ta način prelagamo odgovornost od nas samih ter jih prenašamo na imaginarne službe, ki so potem v resnici spet mi,« je opisal akcijo župan Maribora.

Akcija bo varna za vse

Ne glede na vremenske razmere pričakujejo nemoteno izvedbo akcije. Pripravili so se tudi na ukrepe in ustrezno prilagodili akcijo glede na aktualne epidemiološke razmere. 

»Ne glede na omejitve se da to narediti pozitivno tekmovanje med mestnimi četrtmi in krajevnimi skupnostmi s številčno udeležbo in brez da je množično naenkrat, tako da izgovora za epidemijo ni. Kvečjemu je lahko to samo dodaten izziv, da napolnimo vrečke in uspemo biti najbolj čisto mesto,« je dodal na temo izvedbe akcije Arsenovič.

Ekološko prijazna iniciativa

Mariborska občina je akcijo vzpostavila s sodelovanjem Javnega holdinga Maribor. V holding povezana podjetja izpostavljajo, da je v ospredju delovanja varovanje okolja, ravnanje z odpadki in obveščanje ter ozaveščanje javnosti o pomembnih tematikah varovanja okolja.

»Marprom ima vse načrte za posodabljanje svoje flote z okolju prijaznimi vozili. Energetika načrtuje center za toplotni izkoristek odpadkov. Vodovod podpira projekte, ki se ukvarjajo z zaščito vode. Medtem ko sta Nigrad in Snaga glavna motorja te akcije. Vsi zaposleni neposredno na holdingu bodo prejeli vabilo k sodelovanju v akciji in sem prepričana, da se bomo ga sami udeležili v večjem številu,« je poudarila direktorica Javnega holdinga Maribor Lidija Pliberšek.

Tradicionalna akcija

Skupina na projektu akcije si želi, da bi akcija postala tradicionalna in bi se izvedla vsako leto v istem času, med 22. marcem in 22. aprilom.

Takrat je svetovni dan vode in svetovni dan zemlje. K sodelovanju so povabili številne občane vseh krajevnih skupnosti, društva in razna podjetja.

»Želimo ozaveščati o prevzemanju odgovornosti za svoje odpadke, da ne prelagamo na druge. To se je še toliko bolj pokazalo v epidemiji, ko so se v naravi začele pojavljati odvržene maske, rokavice za enkratno uporabo in druge vrste odpadkov,« je povedala vodja delovne skupine čistilne akcije Neva Pipan.

V letošnjo akcijo so želeli vključiti tudi šole in vrtce, vendar so bili zaradi epidemiološke slike primorani nekoliko spremeniti načrte akcije.

»Prvo območje na desnem bregu bo zajemalo enajst mestnih četrti. Na levem bregu pa šest mestnih četrti. Površine, kjer bomo pobirali odpadke, so predvsem javne zelene površine, zelenice, parki, gozdovi, sprehajalne poti, ob potokih, nabrežje reke Drave, okolice šol in vrtcev ter drugi viri,« je opisala območja akcije Pipan.

Zbirna mesta tudi za zeleni obrez

Letos so se odločili urediti zbirna mesta tudi za zeleni obrez. Vse skupaj pa bodo pazili na predvsem majhne odpadke in predajali informacijo o večjih naprej.

»Gre za papir, plastenke, cigaretne ogorke in pasje iztrebke, ki jih lahko mnogokrat opazimo. Mnogokrat je v spomladanskem času zelenega obreza preveč, kanta za biološke odpadke pa je premajhna, nato pa se znajdejo v obrobah gozdov ali parkov,« je še izpostavila Pipan.

Zbirna mesta bodo na voljo v vsaki mestni četrti. Tam je možno poiskati po dve ali tri zbirna mesta za odlaganje odpadkov in eno za odlaganje zelenega obreza. Občani, ki bi se radi vključili v akcijo, lahko brezstično prevzamejo vrečko in rokavice.

»Odnos občanov se iz leta v leto izboljšuje. V letu 2020 smo zbrali 66 odstotkov ločenih odpadkov v primerjavi s prejšnjim letom, ko je bilo zgolj 62 odstotkov. Še zmeraj se najde velika količina odpadkov v nepravih zabojih. Vredno je omeniti, da je več kot 50 odstotkov gospodinjstev dobilo pohvalo za pravilno ravnanje z odpadki,« je pojasnila odnos občanov strokovna sodelavka Snage Irena Bartok.

V akciji bo sodeloval tudi Medobčinski inšpektorat in redarstvo Maribor, ki bo izvajalo inšpekcijske postopke.

»Sodelovali bomo v obeh datumih, torej naprej na desnem in nato še na levem bregu. Na mestih bodo informatorji, ki bodo svetovali in gre predvsem za to, da se odpadki ne bodo mešali,« je pojasnil inšpektor pri medobčinskem inšpektoratu Franjo Švajger.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice