Na Mariborski otok bo kmalu vodila nova brv, ki bo med drugim povezovala levi in desni breg Drave. Občina namreč snuje tako imenovano Dravsko promenado na obeh bregovih reke Drave, ki bi ju povezovala tudi nova brv pri Mariborskem otoku.

Do Mariborskega otoka bo kmalu vodil prenovljen most, a ima Mestna občina Maribor zraven sanacije 90 let starega mostu z Mariborskim otokom še druge velike načrte.

Le nekaj dni nazaj je tako razpisala javni natečaj za novo prehodno brv do otoka, ki bo povezala Mariborski otok z desnim nabrežjem Drave. Na občini so jo poimenovali kar Huzarska brv.

Načrtovana brv (vir: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije).

Nova brv za dostop občanom do brežin obeh bregov Drave

Mestna občina Maribor je namreč objavila javni projektni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za novo brv čez Mariborski otok, ki ga bo izvedla skupaj z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije ter Inženirsko zbornico Slovenije.

Ekipa župana Saše Arsenoviča si namreč želi od Mariborskega otoka do meljskega jezu oblikovati enajst kilometrov dolg športno-rekreacijski obroč, od Malečniškega mostu na vzhodu do Mariborskega otoka na zahodu, s ciljem ustvariti tako imenovano Dravsko promenado na obeh bregovih reke Drave, ki bi ju povezovala tudi nova brv pri Mariborskem otoku.

»Ustvarjamo privlačen javni prostor vzdolž reke Drave, oživljamo prihodnji razvoj urbanih površin ob reki in prepoznavne kakovostne vedute na obeh bregovih. Namen ureditve nabrežij Drave s tem projektom omogoča vzpostavitve rekreacijskega obroča,« poudarja Saša Arsenovič.

Pri tem dodaja, da želijo z natečajem dobiti rešitev prečkanja reke Drave v območju rekobrana na Mariborskem otoku, ki bo zahodni del levega brega Dravske promenade in dostop na Mariborski otok, približal vsem občanom desnega brega Maribora.

Glede na podatke razpisne dkomuntacije, bi se 285 metrov dolga nova brv na desnem bregu začela pri Dravskih elektrarnah Maribor, na levem bregu pa na območju, ki se imenuje Huzarski skok.

Območje celotne načrtovane Dravske promenade (Vir: Mestna občina Maribor).

Izbrana rešitev natečaja si lahko obeta osem tisočakov

Tako je mariborska občina le nekaj dni nazaj objavila javni razpis za arhitekturno rešitev gradnje brvi na Mariborski otok.

Glede na razpisne pogoje morajo biti natečajni elaborati oddani do 19. maja, rešitve pa bo nato ocenjevala veččlanska komisija, ki ji bo predsedoval podžupan Mestne občine Maribor Gregor Reichenberg.

Pri tem bodo člani komisije ocenjevali predvsem skladnost zasnove z veljavnimi prostorskimi akti, pa tudi konstrukcijsko ter arhitekturno zasnovo.

Gre predvsem za merilo sodobnosti in izvirnosti konstrukcijske zasnove, izbiro primernih materialov, trajnost konstrukcije ter optimalno vodenje peš povezav in kolesarskega prometa.

Eno izmed meril ocenjevanja pa se nanaša še na gospodarnost, trajnost ter energetsko učinkovitost. Ocenjevali bodo, kako gospodarna bi naj bila gradnja, kako gospodarno bi lahko občina vzdrževala objekt ter njeno opremo in kako investicijsko učinkovit bi bil sam projekt.

Izbrano rešitev bo občina nagradila z osmimi tisočaki, nagrade pa bodo prejeli tudi drugi prijavitelji. Drugouvrščena rešitev bo prejela 6400 evrov, tretjeuvrščena pa 4800 evrov. Prav tako bodo podelili še tri priznanja po 2400 in deset odškodnin po tisoč evrov.

Povezava tudi na vzhodnem koncu 

Povezava pa bi se naj načrtovala tudi na vzhodnem koncu tako imenovanega športno-rekreacijskega območja, in sicer s povezavo obstoječega jezu Male hidroelektrarne Melje in območja nekdanje Svile na desnem bregu.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Spet neke nesm… (nepreverjen)

Ma ti so res idioti.

Kdo rabi toliko brvi in zakaj??? Dajte urediti raje ceste. Ce imamo prevec denarja, bi lahko tudi v TAMu odkopali bazene, da dobimo se drugo zunanje kopalisce. Kateri kreten je sploh ukazal to zasutje??? Idioti, brez obcutka za to, kaj se res rabi.

Starejše novice