Mariborska občina je objavila dva javna razpisa, namenjena razvoju podjetništva, povečanju števila delovnih mest in zmanjševanju brezposelnosti ter zagotavljanju pogojev za hitrejšo rast mikro- in malih podjetij s sedežem na območju občine.

Prvi javni razpis je razpis za sofinanciranje stroškov samozaposlovanja v Mestni občini Maribor za leto 2021. In sicer gre za dodelitev nepovratnih finančnih sredstev fizičnim osebam za razvoj podjetništva, povečanje števila delovnih mest in zmanjševanje brezposelnosti na območju občine v skladu s pravili o dodeljevanju pomoči 'de minimis'. 

Iz razpisa bodo financirani stroški samozaposlovanja upravičencev s stalnim bivališčem in poslovnim sedežem na območju Mestne občine Maribor, ki so oziroma bodo samozaposlitev realizirali med 12. septembrom 2020 in 8. septembrom 2021. 

Med drugim velja pogoj, da je (bil) upravičenec neposredno pred samozaposlitvijo vsaj 30 dni prijavljen na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje kot brezposelna oseba ali da je (bil) v delovnem razmerju in je samozaposlitev realiziral neposredno po prenehanju delovnega razmerja. 

Za ta razpis je v občinskem proračunu zagotovljenih 249.800 evrov. Posamezni upravičenec lahko iz razpisa pridobi do deset minimalnih mesečnih plač, in sicer v primeru, da se je samozaposlil iz brezposelnosti, oziroma do pet minimalnih plač, če se je samozaposlil neposredno po zaposlitvi.

Oba razpisa sta odprta do 8. septembra

Drugi javni razpis pa je razpis za za dodelitev pomoči 'de minimis' za nakup nove opreme v Mestni občini Maribor v letu 2021. In sicer je namenjen mikro- in malim podjetjem z največ 49 zaposlenimi. 

Upravičenci bodo lahko pridobili sofinanciranje materialnih in nematerialnih investicij, med drugim za nakup nove opreme, patentov, licenc in programske opreme. Prejemnik mora zagotoviti vsaj 25 odstotkov lastnih sredstev, za upravičene pa štejejo stroški, ki so nastali in bili plačani v obdobju od 1. septembra 2020 do 8. septembra 2021. 

Posamezni upravičenec lahko po tem razpisu prejme največ 5000 evrov pomoči. V letošnjem proračunu Mestne občine Maribor je za ta razpis namenjenih 149.850 evrov. 

Oba razpisa sta odprta do 8. septembra 2021.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice