Mariborski mestni svetniki bodo na četrtkovi seji razpravljali o morebitni prodaji družbe Farmadent in potrjevali zaključni račun za minulo leto.

»Zbudili smo se v bolj čist Maribor,« je dejal mariborski župan Saša Arsenovič, ki se je zahvalil vsem, ki so sodelovali v čistilni akciji na desnem bregu Drave. Ob tem je pozval občane, da se udeležijo drugega dela akcije, ki bo v soboto, 24. aprila, ko se bo čistil levi breg.

»Vemo, da je za nas Maribor najlepše mesto, rad pa bi, da bi bilo tudi najbolj čisto,« je dejal župan. 

V obravnavo rekordna realizacija mestnega proračuna

Mestni svetniki bodo na 22. redni seji mestnega sveta mariborske občine obravnavali zaključni račun za leto 2020. »Pohvalimo se lahko z rekordno realizacijo proračuna,« je povedala Mateja Cekić, vodja Urada za finance in proračun Mestne občine Maribor. 

Mariborska občina je leto 2020 zaključila z realizacijo proračuna v višini 120,9 milijona evrov, kar je dobrih enajst milijonov evrov več kot leto prej.

Kot pojasnjuje Cekičeva, je rast realizacije posledica večjih investicijskih odhodkov in transferjev, medtem ko tekoči odhodki in transferji ostajajo na približno enaki ravni. 

Na občini so zelo zadovoljni z realizacijo transfernih prihodkov iz državnega proračuna in sredstev Evropske unije, ki so znašali kar 11 milijonov evrov. 

Za Farmadent interes izkazala dva ponudnika

Arsenovič je pojasnil, da se glede Farmadenta ni spremenilo še prav nič od tistega, kar so že razpravljali na prejšnji seji, gre le za potrjevanje posameznega programa prodaje poslovnih deležev.  Kot je dejal, je pot do morebitne prodaje še dolga. Zaenkrat še preverjajo cene glede na izkazan interes, ki so ga prejeli od dveh ponudnikov.

Župan pričakuje, da bo mestni svet šele jeseni ali celo pozimi odločal o tem, ali bodo družbo Farmadent prodali ali ne. 

Upravljanje športnih objektov podjetju Šport Maribor

Mestni svetniki bodo na seji odločali tudi o podelitvi koncesije za upravljanja javnih športnih objektov, za katere naj bi v prihodnje poskrbelo iz Športnih objektov Maribor preoblikovano podjetje Šport Maribor.

Kot je povedal Mitja Senekovič iz službe za pravne zadeve, predvidevajo podelitev dolgoročne 15-letne koncesije podjetju Šport Maribor.

V teku številni pomembni projekti

Kot je povedal župan, še vedno potekajo obiski mestnih četrti, ki so po njegovem mnenju konstruktivni in polni upanja. Občina nadaljuje tudi z umeščanjem kolesarskih poti. V teku je načrtovanje boljše povezave krajevnih skupnosti in mestnih četrti. 

V Mariboru bo največji športni dogodek za mlade upe

Mariborska občina je dobila zeleno luč za Poletni olimpijski festival mladine, ki bo od 22. do 30. julija 2023. Občina namerava do začetka festivala delno obnoviti večnamensko Dvorano Tabor.

Kot pravi Arsenovič, je država prepoznala potencial in pristopila z dodatnimi sredstvi za obnovo, gradbena dovoljenja imajo že urejena. Obetajo pa si tudi sofinanciranje prenove teniških površin ter tribune in ogrevalne steze na atletskem stadionu.

Obnova Ljudskega vrta poteka v skladu s časovnico, pojasnjuje župan. »Z zavodom za spomeniško varstvo pa je sklenjen dogovor glede ureditve Langerjeve vile ter tamkajšnjega parkirišča,« je še povedal Arsenovič.

Predvidena je tudi obnova Študentskih domov Univerze v Mariboru. Kot pojasnjuje Arsenovič, občina sodeluje z univerzo, saj si želijo povečati vpis na mariborske fakultete. 

Za gradnjo brvi zagotovljena evropska sredstva

Občina je letos pričela z arheološkimi raziskavami za gradnjo 130 metrov dolge brvi, ki bo povezala levi in desni breg Drave pri Starem mostu.

Projekt je ocenjen na 4,5 milijona evrov, od tega bi naj 3,3 milijone primaknila država, kar je po mnenju župana še ena zmaga za mariborsko občino. Evropski sklad za regionalni razvoj bo od tega prispeval 2,6 milijona evrov. Z ureditvijo brvi se bodo skrajšale poti v mestnem središču, izboljšala pretočnost in obiskanost območja. 

Občina načrtuje tudi ureditev Slomškovega trga. Ravno danes bodo o ureditvi razpravljali z arhitektom Borisom Podrecco.

Konec aprila se izteče tudi rok za oddajo ponudb za prenovo promenade v mestnem parku. S prenovo promenade bodo po napovedih župana začeli v poletnih mesecih.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
janban

Pa naj še kdo reče,da Arsenovič ni najboljši župan kar jih je Maribor imel.Se vidi,da prihaja iz gospodarstva,in ve kaj dela.

TommyHilfiger (nepreverjen)

Bravo Arsenovič 💪

Starejše novice