Prestižna lestvica La Liste je izdala seznam najboljših restavracij na svetu. Poleg mariborske restavracije so se na seznamu znašle še štiri slovenske restavracije.

La Liste je prestižna francoska lestvica, na kateri se znajdejo le najboljše restavracije na svetu. V sestavljanje lestvice je vključenih 550 različnih vodičev, 165 držav po svetu ter 350.000 zaupanja vrednih spletnih ocen. Na najnovejši lestvici La Liste je zbranih 1000 najboljših restavracij iz celega sveta.

Najboljša slovenska restavracija je mariborska restavracija Mak, v kateri ustvarja kuharski poet David Vračko. Restavracija Mak je prejela oceno 90,75 in od leta 2017 napredovala za 2,5 točki. 

Vir: La Liste

Poleg mariborske restavracije so se na prestižni seznam uvrstile še Cubo iz Ljubljane, Dam iz Nove Gorice, JB – Janez Bratovž iz Ljubljane in Hiša Franko iz Kobarida.

Prvo mesto na La Liste je z oceno 99,75 že drugo leto zapored osvojila restavracija The Guy Savoy iz Pariza, drugo mesto si z oceno 99,50 delita ameriška restavracija Le Bernardin iz New Yorka in japonska restavracija Kyubey. Tretje mesto pa je zasedla restavracija Alain Ducasse au Plaza Athénée iz Pariza, ki je prejela oceno 99,25.

Vir: La Liste

Restavracija Mak ponuja nepozabno kulinarično pravljico

Vračko je svoje kuharsko znanje izpopolnjeval v najbolj priznanih restavracijah na svetu, med drugim tudi na Dunaju, Majorki, Portugalski, Južni Afriki in Danskem, kjer je se je učil v Nomi, ki slovi kot ena najboljših restavracij na svetu. Svoje znanje se je nato odločil ponuditi in pokazati tudi slovenskim gurmanom in leta 2011 odprl restavracijo Mak.  

Za restavracijo Mak velja, da vas bosta navdušila kreativnost in mednarodne izkušnje. Zato je najbolje, da se prepustite Davidu in njegovi inspiraciji. Po začetnem vprašanju, ali imate kakšne omejitve pri hrani, bo sledilo najpomembnejše vprašanje, in sicer koliko časa imate. V Maku je namreč čas relativen, kajti ko se prepustite njegovim kulinaričnim mojstrovinam, si zaželite, da bi se čas ustavil.

»Ne pričakujte jedilnega lista, ker ga nimajo. Ne pričakujte vinske karte, ker je nimajo. Ne pričakujte običajne restavracije, ker Mak ni prav nič običajen, ampak poseben. In zato ne potrebuje jedilnega lista in vinske karte, kajti Davidova kulinarična domišljija je brez meja, zraven pa vam bodo postregli tudi ustrezno vino,« so o restavraciji Mak že pred časom zapisali v avstrijskem vodniku Gault & Millau.

Foto: Črt Cifer

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice