Najbolj oškodovani so bi bili nepedagoški delavci, torej tisti z najnižjimi plačami.

Kot smo že poročali, je Visokošolski sindikat Slovenije tožil Univerzo v Mariboru zaradi delovnopravnega položaja zaposlenih, in sicer zaradi sistemzacije in napredovanja zaposlenih. Kot je sindikat zapisal v sporočilu za javnost, je bil pravilnik univerze poskus nezakonitega izločanja iz sistema javnih uslužbencev. Nezakonitost sta potrdila vrhovno sodišče in inšpekcija ministrstva za javno upravo. Ta je univerzi naložila, da mora uskladiti sistemizacijo z zakonodajo in izplačati razlike v plači.

Dolg visok štiri milijone evrov

Razsodba po navedbah sindikata zadeva okoli 30 odstotkov zaposlenih, ki jim je bila z nezakonitim pravilnikom od njegovega sprejetja leta 2010 naprej kršena pravica do ustreznega plačila.

"Inšpektorat je naložil rektorju izplačila razlik v plačah za vsa leta nazaj. Dolg je okoli štiri milijone evrov, izplačan mora biti v 30 dneh, pričakujemo, da pri junijskih plačah," je za STA povedala predsednica VSS na mariborski univerzi Marija Javornik Krečič.

Kako bo univerza poplačala dolg?

Na rektoratu univerze pravijo, da natančen znesek dolga še ni dokončno znan, ker morajo zbrati najnovejše podatke in izračune iz računovodstev vseh fakultet, Študentskih domov in Univerzitetne knjižnice Maribor. "Univerza bo denar zagotovila na podlagi zakonov, statuta in aktov, ki predpisujejo, kako postopati v takšnih primerih," so povedali. Od kod bodo dobili denar za poplačilo dolga, tako še ni jasno.

Kot pa medtem izpostavljajo pri sindikatu, vodstvo Univerze v Mariboru tudi po odločitvah sodišč vztraja pri ureditvi, ki močno zaostruje in omejuje možnost horizontalnih napredovanj. Po sedanji ureditvi namreč tisti zaposleni, ki izpolnjujejo kriterije za napredovanje za dva plačna razreda, lahko napredujejo zgolj za enega.

FOTO: Mediaspeed

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice