Avstrijci bodo štipendirali slovenske študente fizioterapije. To je dogovor, ki ga je dosegel zasebni visokošolski zavod Alma Mater Europaea. Študenti bodo septembra že podpisali prve pogodbe.

Ideja o štipendiranju slovenskih študentov iz Avstrije se je rodila na iniciativo manjših bolnišnic in rehabilitacijskih centrov, predvsem iz predelov Južne Štajerske, ki že čutijo veliko pomanjkanje fizioterapevtov in tudi predvidevajo, da bo v prihodnosti to pomanjkanje še večje.

Mateja Hari je ena izmed študentov, ki so sprejeli mamljivo priložnost: »Olajšam si lahko samo plačilo za šolnino in pa za nadaljnjo izobraževanje, za nadaljno pridobivanje znanja. Mnenja sem in čutim, da glede na dano situacijo tujina ponuja več.«

Kot pravi, se odpravlja s trebuhom za kruhom, cilj pa je profesionalna rast na področju fizioterapije in izpopolnjevanja znanja nemškega jezika. Izkušnje v Avstriji pa že pridobiva.

»Opravljam Erasmus+ prakso, gre za dvomesečno izmenjavo. Trenutno sem v Avstriji en mesec in lahko rečem, da se je moje znanje nemščine in fizioterapije že izboljšalo,« pravi študentka drugega letnika fizioterapije na Alma Mater Europae.

20 dobrih študentov odslej z avstrijskimi štipendijami

Z idejo, da bi sofinancirali študij nekaterim študentom, ki bodo po končanem študiju  delali v Avstriji, so severni sosedje stopili do Alma Mater Europaea.

»V naslednjem letu so pripravljeni štipendirati 20 študentov. To so že aktualni študentje in seveda tudi na novo prihajajoči. Študent podpiše z bodočim delodajalcem pogodbo o štipendiranju, s tem se zaveže za določeno obdobje dela pri njemu,« pojasnjuje Goran Gumze, vodja mednarodne pisarne na Alma Mater Europaea. Študenti bodo podpisali direktne pogodbe z bodočim zaposlovalcem oziroma štipenderjem.

Po štipendiranju je tudi služba v Avstriji slovenskim študentom servirana na pladnju, s tem pa tudi avstrijska plača, da pogojev dela čez mejo, ki so bistveno boljši, niti ne omenjamo.
 
»Že sam odnos do pacienta in do študenta je neprimerljiv, namreč gre za bolj zaupljiv odnos, gre za odnos, kjer že kot sam študent lahko več pridobiš,« nam zaupa študentka Mateja, ki bo pogodbo za dvotretjinsko sofinanciranje letnika v obliki štipendije iz Avstrije podpisala septembra. 

Priložnost, ki je skupno 20 študentov ne sme izpustiti iz rok, a na drugi strani velika izguba za slovenski trg dela.

»Naše plače niso blesteče, to vemo, žal imamo sosedo Avstrijo pri vratih, ki ima pa neprimerno boljše plače, neprimerno boljši standart. Mi že opozarjamo dolgo, da je to resen problem, vsaj, kar se Štajerske, Koroške in Prekmurja tiče,« opozarja vodja mednarodne pisarne na Alma Mater Europaea.

Beg usposobljene delovne sile bomo v prihodnosti čutili. Le upamo lahko, da bodo ti mladi izkušnje iz tujine doma nekoč uspeli dobro vnovčiti.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jaja (nepreverjen)

Naj jih Avstrija šola! Zakaj se izobražujejo na naše stroške, če od tega nimamo nič. Ali jim pa naj jodlarji plačajo celotno šolnino!

... ideja ... .... (nepreverjen)

Medicinske mafije .... zakaj? Da lazje kradejo ... da te lazje pospravijo ...

In reply to by Jaja (nepreverjen)

Mariborčan1975 (nepreverjen)

Šolnino bo plačala Slovenija, zaposlili pa se bodo v Avstriji. Bravo butalci, to je res vspodbudna novica!!!

Starejše novice