Mariborskega aktivista vrhovno sodišče dokončno oprostilo, poroča 24ur.com.

Vrhovno sodišče je mariborskega aktivista in zagovornika legalizacije marihuane Sanjina Jašarja in soobtoženega Tomaža Zagoršaka oprostilo obtožbe, da sta nelegalno proizvajala in hranila konopljo, poroča 24ur.com. Jašar je sicer ves čas vztrajal, da je edini motiv za njegovo početje pomoč bolnim ljudem.

Mariborska okrožna sodnica Danila Dobčnik Šošterič je na sojenju, kjer Jašar nikoli ni zanikal, da se ukvarja s proizvodnjo marihuane, obtožena dvakrat oprostila, kar je pojasnjevala z razlago, da sta »delovala za in ne proti zdravju ljudi«.

Višji sodniki se z obrazložitvijo niso strinjali in so Jašarja po pritožbah tožilstva pošiljali v zapor za eno leto, Zagoršaku pa izrekli pogojno kazen leto dni zapora s preizkusno dobo treh let, poroča STA. Ob tem so izpostavili, da obtožena za pomoč bolnim nimata ustreznega dovoljenja ministrstva za zdravje.

A se je na vrhovnem sodišču zgodil nov preobrat, tokrat dokončen, s pravnomočno oprostilno sodbo za oba obtožena, danes poroča tudi spletni Večer. Kot navaja, so vrhovni sodniki pritrdili stališču prvostopenjske sodnice, da je bila obtoženima krivda res dokazana, vendar ju je treba oprostiti zato, ker je podana nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja in posledicami, ki bi jih povzročila obsodilna sodba.

Zagoršakov zagovornik Robert Pungerl se je za časnik Večer odzval s komentarjem, da bi morali ponovno razmisliti o usmeritvah za preiskovanje tovrstnih dejanj. »Kaj je smotrno, kakšni so cilji. Kot bi rekel minister za notranje zadeve Aleš Hojs, potrebna je uporaba zdrave pameti,« je dejal Pungerl.

Mariborsko tožilstvo je sicer Jašarja in Zagoršaka bremenilo pridelave in razpečevanja prepovedanih substanc, potem ko so policisti januarja 2016 v enem od objektov mariborskega Kulturnega centra Pekarna, ki ga je uporabljal Jašar, zasegli sadike konoplje, konopljino smolo in kremo s THC.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Koncni epilog

JBT (nepreverjen)

Sanjin Jašar ni preprodajal drog, temveč pomagal ljudem !

Starejše novice