Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor gostuje na 1. festivalu Dance Open v Sankt Petersburgu, v znamenitem Aleksandrinskem gledališču.

Festival je eden največjih baletnih forumov na svetu, letos pa gosti baletne hiše iz Monte Carla, Amsterdama in Maribora, ob tem pa tudi vrsto neodvisnih baletnih ustvarjalcev iz različnih držav. Njegova bogata zgodovina sega v čas carice Elizabete, ki je leta 1756 z dekretom naročila ustanovitev prvega profesionalnega gledališkega ansambla. In čeprav je bilo gledališče dom drame, so na njegovem odru večkrat nastopale tudi zvezde opera in baleta.

Tako se bo danes zvrstilo več uprizoritev sodobnih baletov z deli Walking Mad v koreografiji Johana Ingerja, Hill Harper's Dream v koreografiji Edwarda Cluga ter Left Right Left Right v koreografiji Aleksandra Ekmana.

Mariborski Balet z večerom sodobnih baletov

Mariborski Balet se bo tako predstavil z večerom sodobnih baletov, ki so bili pri nas uprizoreni pred dvema mesecema ali letom dni. Švedski koreograf Alexander Ekman v Left Right Left Right ostaja zvest svoji ironični in sarkastični muzi, ki skozi koreografijo in na tekaških stezah prikazuje realni »time management« na robu absurda.

Johan Inger postavlja plesalce v Walking Mad na vertikalen prostor dolge lesene ograje, izven območja zakonov gravitacije, medtem ko gledalce prisili, da presežejo svoje strahove, navade in stereotipne predstave.

Medtem ko umetniški direktor mariborskega Baleta Edward Clug v Hill Harper's Dream ponuja surrealistično pravljico z vsemi atributi vpogleda: svetle podobe, zbadajoča čustva in globoka razkritja.

Osrednja nit so sodobne pravljice

Osrednja rdeča nit so sodobne koreografske pravljice, poleg pravkar izpostavljenih pa so v napovedih še Hans van Manen, Jean-Christoph Maillot, Krzysztof Pastor, Alexej Ratmanski, David Dawson, Christopher Wheeldon, Sergej Vikharev, Jeroen Verbruggen in Jose Antonio Ruiz. Ob mojstrih sodobnega baleta slavijo tudi 200-letnico rojstva Mariusa Petipaja, opozarja STA.

Na festivalu Dance Open posvečajo posebno pozornost izobraževanju mladih generacij plesalcev. Svoj masterclass je včeraj izvedel tudi Clug.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice