Šolsko ministrstvo je dekanico krepko udarilo po žepu, ker je v svojem podpisu poslovenila znanstveni naziv.

Dekanica mariborske fakultete za zdravstvene vede Majda Pajnkihar se je morala soočiti z 10.000 evrov globe, ker jo je šolsko ministrstvo spoznalo krivo za 395 prekrškov. Zakaj? Ker se je na ker se je na 395 diplom podpisala z dr. Majda Pajnkihar, je razkrila Televizija Slovenija, čeprav bi se morala takole:

Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar ali Doctor of Philosophy, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Majda Pajnkihar ali PhD (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar.

Birokratski absurd

Majda Pajnkihar si namreč po besedah ministrstva ni pridobila slovenskega znanstvenega naslova doktor znanosti, temveč tuj znanstveni naslov doktor znanosti. In ker se v Sloveniji ne izvaja primerljiv doktorski študijski program, ta po navedba ministrstva ni enakovreden s slovenskim znanstvenim naslovom.

Kaznovana brez razloga?

A to še ni vse. Odvetnica mariborske dekanice Nataša Pirc Musar je prepričana, da je ministrstvo za kaznovanje Pajnkiharjeve uporabilo popolnoma napačen člen zakona.

"Uporabili so namreč člen, ki dopušča kaznovanje tistega, ki uporablja naziv, ki ga ni pridobil. Povedano preprosto, po tem členu bi bilo mogoče kaznovati nekoga, ki se podpisuje z znanstvenim nazivom magister znanosti ali doktor znanosti, a magisterija ali doktorata nikoli ni opravil. Pajnkiharjeva pa je brez dvoma doktorica znanosti," je povedala za Televizijo Slovenija.

Poleg tega pa je Pajnkiharjeva doslej edina, ki jo je ministrstvo kaznovalo. In to z astronomskim zneskom 10.000 evrov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice