Mariborski poklicni gasilci so predsednika vlade na obisku v njihovi enoti opozorili na svoj neurejen položaj in bližajočo se stavko gasilcev.

Premier Miro Cerar je del novoletnega dne preživel na obisku v Mariboru, kjer je obiskal helikoptersko nujno pomoč, gasilce, porodnišnico, urgentni oddelek UKC in dom za starejše občane. Nekaj sivih las pa so mu že prvi dan povzročili mariborski gasilci, ki so ga med obiskom soočili s svojim neurejenim položajem. Cerarju novo leto prinaša tudi val napovedanih stavk. Tako so poklicni gasilci za januar napovedali opozorilno stavko, ki naj bi potekala med 10. in 12. januarjem.

Položaj poklicnih gasilcev še ni urejen

Novoletni obisk premierja Cerarja pri Gasilski brigadi Maribor so gasilci izkoristili za novo opozorilo predsedniku vlade, naj uredi anomalije v poklicnem gasilstvu. Položaj poklicnih gasilcev še ni urejen, delo na terenu pa je zato vedno težje, so opozorili gasilci. Obe strani sta povedali, da sta pripravljeni na dialog, a januar bo pokazal, ali bodo od besed prešli tudi k dejanjem.

»Iz povsem operativnega stališča želim povedati, da so ljudje težje obvladljivi in težje jih je voditi tudi na intervencijah, na katerih sodelujejo,« je direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer povedal Miru Cerarju.

A premier Miro Cerar je gasilcem takoj vrnil žogico. Mnenja je, da bi njihov položaj že mesece lahko bil urejen.

»Imam zagotovilo ministra, da smo upoštevali 99 odstotkov vaših zahtev. Jaz ne vem, kaj je ta en odstotek, ker gre za majhen denar. Gre za to, da če bi se v istem odstotku popravile anomalije, kot si vi želite, bi drugje povzročili nove,« je povedal Cerar.

Obe strani optimistični

Obe strani trdita, da si želita konstruktivnih pogovorov in rešitve. Cerar je povedal, da si tudi Vlada želi, da bi bile anomalije odpravljene, a da se je potrebno zavedati, da sta v vsakih pogajanjih vedno dve strani. Ti strani pa se za zdaj še vedno razhajata.

»Mislim, da bi bilo prav, da bi se obe strani dogovorili glede tega. Mislim, da se zadeva že predolgo vleče. Slišali smo, da gre za en procent oziroma za minimalne stvari, ki jih je potrebno dogovoriti. Verjamem, da se to da rešiti,« je v optimizmu zaključil direktor mariborskih poklicnih gasilcev.

Če strani v kratkem ne dosežeta soglasja, bodo slovenski poklicni gasilci od 10. do 12. januarja znova zakorakali na ulice. Ob morebitni realizaciji stavke pa napovedujejo, da bo ta precej glasnejša kot oktobra.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neurejen polož… (nepreverjen)

Starejše novice