Maribor je v svetu vse bolj prepoznaven, dober glas se širi po popotniških straneh, veliko turistov pa Maribor odkrije samih. Uvrstitev v ligo prvakov pa prinaša še dodatne obiskovalce mesta.

Maribor je precej majhno mesto, kar številni turisti vidijo kot veliko prednost. Vse je na dosegu rok, lično urejeno, arhitekturno bogato in s prijetnim vzdušjem v središču mesta, ki ga sestavljajo številni lokali. Maribor tako iz leta v leto postaja vse bolj obiskana turistična destinacija. Vsako leto hotelirji in turistični delavci beležijo približno 10-odstotno rast, podobne rezultate pa je pričakovati tudi za letošnjo turistično sezono.

Turiste v središču štajerske prestolnice le stežka spregledaš. Mariborčani jih prepoznajo po fotografiranju pred mestnimi znamenitostmi ali sprehajanju po mestnih ulicah s preveč naloženimi nahrbtniki. Takoj zatem sledi posedanje na kavicah v središču mesta. V Mariboru, priznavajo turisti, si to lahko privoščijo.

»Prejšnje leto sva že bila tu in bila sva zelo navdušena, zato sva znova prišla sem,« pravi Wolfgang, turist iz Avstrije, ki je Maribor obiskal z ženo.

»Prvi vtis je zelo dober. Pravzaprav smo prišli zaradi gradu, ampak pravkar smo šli skozi tisto ulico, kjer se družijo mladi, zelo zanimivo,« na Glavnem trgu spregovori Cristian, turist iz Nemčije. 

Maribor prepoceni?

Jutranjo kavico lahko na primer v štajerski prestolnici dobite že za 99 centov ali celo manj, dve kavi z mlekom in sok v središču Maribora pa vas bodo stali 3,80 evra. Po mnenju številnih gostincev so cene postavljene prenizko.

»Mislim, da se nam pol Evrope smeji, kako smo poceni. Glede na to, da nismo Balkan, smo pa na meji,« meni Tomaž Wagner iz lokala na Grajskem trgu Marpurg.

Turistov je vse več, predvsem iz Avstrije, Nemčije in Italije, pa tudi Norveške in Velike Britanije. Ti so s cenami več kot zadovoljni.

»Meni, da je pravično, podobno kot na Slovaškem. Približno ... Ne pritožujemo se, ni kot v Švici, torej je dobro,«  o cenah v Mariboru pravi Vanda, ena izmed treh simpatičnih turistk iz Slovaške.
 
»V primerjavi z domom ni drago, ne. Dobre cene, da,« pa še pristavi Hana, turistka iz Londona.

Cena kave za turiste in domačine se v Mariboru ne razlikuje. A tudi če bi bila višja, tega številni turisti ne bi opazili.

»Sploh tisti iz severa, ki pridejo sem na kavice, njim je vseeno zelo poceni, oni so vajeni standarda plus 30, 40 odstotkov. Tako da njim je to zelo poceni,« opaža tudi Anže Fideršek iz Moje Kavarne.

Eno je torej gotovo. Če bo turistov iz leta v leto več, kot kažejo trendi, bodo temu sledile tudi cene v mariborskih lokalih. 

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bralec_MB (nepreverjen)

Pol Evrope ima tudi višje plače kot mi na Balkanu gospod Wagner. Zato naj vas ni ne skrbijo cene v lokalih. Imate pa čisto legalno možnost, da cene postavite take, da se pol Evrope ne bo več smejalo. Kako bo potem z obiskom pa ni težko napovedati.

KAPIBARA (nepreverjen)

G. Wagner NI jamral čez nizke cene- on je zadovoljen s tem.
Drgač pa, res je gostinci:Dvignte cene in pričakujte manj gostov :-)

In reply to by Bralec_MB (nepreverjen)

ja ne (nepreverjen)

vsi bi več kasirali kelnaru pa nebi dal... požrešnost se temu reče ccccc

Onlytime (nepreverjen)

Nič nismo prepoceni. Turisti pridejo in grejo, domačini pa ostajamo. Zakaj pa se ne smejijo našemu nizkemu standardu. Če je turistu kavica pri nas poceni, jih bo zato spil več in še vrnil se bo. To pa ravno zato, ker se jim zdi Maribor poceni. Za naš standard ni Maribor čisto nič poceni.

Orto11 (nepreverjen)

Pozabljajo pa, da 90 odstotkov prometa naredimo domači gostje, ki nam cene niso popolnoma nič smešne, smešne se nam zdijo kvečjemu place

Fantastic (nepreverjen)

Smeji ker smo prepoceni? Smejim se tej idiotski izjavi

Veronika Jeseniška (nepreverjen)

maribor imam rada zato ker so tam kelnerji brez gat

hanzi (nepreverjen)

ne morem verjeti, slovenske gostilne bi bile poceni, ja so a ne za slovenske place... jaz se v Braziliji na Filipinih Tajski najem za 1 euro, sladoled za 1 e dobim 4 kornete...

Starejše novice