Vse več gostincev v Mariboru se srečuje z velikim pomanjkanjem delovne sile, kaj šele »dobrega« kadra.

Natakarji množično odhajajo v tujino ali pa se odločijo za drug poklic, kjer bolje zaslužijo, opažajo številni mariborski gostinci. Kje je srž težav in zakaj predvsem v središču mesta primanjkuje »dobrih« gostinskih delavcev?  

Med mladimi vse manj zanimanja za poklic natakarja

Začne se pri mladih, saj naj bi se zelo malo dijakov zanimalo za poklic natakarja ali kuharja, se strinjajo mariborski gostinci. »Vpisa na srednjih gostinskih šolah je čedalje manj, tisti dobri pa hitro dobijo službe in se zaposlijo v boljših restavracijah ali hotelih,« opažajo v restavraciji Cantante. Veliko natakarjev, zaradi boljših plač in pogojev odhaja v sosednjo Avstrijo. Dejstvo, da gostinci le stežka dobijo kompetentne sodelavce, je v Sloveniji stalnica že nekaj let, v zadnjem obdobju pa so se stvari le še poslabšale. 

»Poklici povezani z gostinstvom in turizmom so popolnoma razvrednoteni. Glede težavnosti poklica so plače prenizke, vendar na slovenskem trgu ni mogoče postaviti višji cen zaradi standarda. Storitve pri nas so prepoceni, zato tudi mi gostinci natakarjem ne moremo plačati toliko, kot bi si želeli,« za Mariborinfo pojasnjuje Ivan Mesarič, lastnik restavracije Isabella

Zmanjšuje se število študentov

Študentov, ki bi si resnično želeli delati v gostinstvu, naj bi bilo čedalje manj. Vse več jih poprime za druga dela, ki so manj zahtevna ali boljše plačana. »Študentov je vedno manj. Do sedaj smo imeli dobre izkušnje z njimi, zadnje čase pa malo slabše,« so nam povedali v Cantanteju.

»S študenti imamo super izkušnje. Ponavadi smo njihovo prvo bolj resno delo, ki ga sprejmejo. Imajo pa študenti s prihodom bolonjskega sistema vse manj časa in vse več obveznosti. V vsakem primeru pa ne smejo opravljati tako obsežnega dela kot redno zaposleni in tudi mi nimamo tako visokih pričakovanj do njih,« opažajo v Isabelli. 

Tudi na Študentskem servisu Maribor opažajo, da je zanimanja študentov za strežbo vse manj, na drugi strani pa je prav ponudbe za delo v strežbi vse več. Delodajalci v Mariboru le stežka dobijo študente za delo v strežbi, zato urna postavka vse bolj raste. 

V delo uvajajo tudi popolnoma neizkušene

Lastnik Isabelle pojasnjuje, da poskušajo problem reševati tako, da v delo uvajajo in usposabljajo tudi popolnoma neizkušene, čeprav na primer samo za dva meseca. Z zaposlenimi pa ohranjajo dobre, odkrite odnose in dobro delovno okolje, da ne prihaja do odpovedi pogodb. 

»V tem poklicu je res težko, tudi ljudje, ki so bili več let gostinci, opustijo to delo, ker je enostavno preveč stresno in premalo ovrednoteno. Storitve v Sloveniji so prepoceni. Obstajata dve možnosti, ali bi pri nas dvignili standard ali pa bi se stvari podražile. Urne postavke za natakarje se gibljejo od pet evrov navzgor, za kuharje tudi do 12 evrov neto. Primer dobre prakse v tujini je na tudi 'self-service', kjer lastniki ogromno privarčujejo pri natakarjih,« še pojasnjuje Mesarič.  

V številnih lokalih v Mariboru se tako vse bolj sprašujejo, kako poklicu natakarja vrniti staro slavo.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
markow83 (nepreverjen)

Naj dvignejo cene, bodo imeli manj gostov in bodo rabili manj natakarjev. Kratkoročno.

goostt (nepreverjen)

Če ni natakarjev naj zaposlijo natakarice !!

In reply to by markow83 (nepreverjen)

Marusa (nepreverjen)

Ker je vedno vec lokalov, ki se odpirajo, ljudi in kvalitetnega kadra pa vedno majn, ali enako...vsak teden se odpre kak novi lokal, v Mariboru pa ni vedno vec ljudi, ki bi zeleli to delo...in roko na srce, dober natakar ne mora bit vsak...le pescica jih je..

Starejše novice