Hipodrom Kamnica obstaja že več kot 140 let in spada pod Športne objekte Maribor.

Od takrat naprej je na hipodromu delovalo več različnih klubov, trenutno pa je že nekaj let pod vodstvom Kasaškega društva Piramida in Jahalnega društva Maribor. Vsako leto imajo pestra dogajanja, stremijo pa predvsem k temu, da bi se dogajalo še več in da bi imeli še večjo ekipo. Hipodrom obsega dve jahališči, od tega je eno manjše jahališče, drugo pa je večje tekmovalno, kasaško progo, katere zunanji krog meri 800 metrov

»Vsako leto imamo tukaj vsaj dve tekmovanji v preskakovanju zaprek, tekmovanje v dresurnem jahanju in tekmovanja v kasaštvu. Pred dvema letoma smo imeli državno prvenstvo v dresurnem jahanju, kar je bil zelo uspešen dogodek. Prišlo je veliko tekmovalcev in prejeli smo pohvale s strani dresurne sekcije Slovenije in Konjeniške zveze, nam je zaupala Janja Ivančič, vodja jahalne šole. 

Programi za otroke

Na hipodromu dajejo velik poudarek otrokom. Izvajajo namreč različne programe za otroke, ki potekajo tudi med poletjem v času počitnic. V jahalno šolo za mlajše otroke lahko pridejo otroci, ki so stari od 3 do 7 let in jih učijo na ponijih. Program je prilagojen posebej za njih, da se navadijo stika s konji. Delajo tudi razne vaje za motoriko in ravnotežje, kar jim pokažejo vse med igro. 

»Programi za otroke pa se začnejo nekje pri osmih letih, odvisno je seveda od posameznika in so tudi za odrasle. Zgornja meje ni. Kolikor dolgo se človek počuti fit, tako dolgo je lahko na konju in se uči jahati,« pove Janja. 

Organizirajo pa tudi dva tabora, kar pomeni dnevno druženje s konji med počitnicami. Prvi tabor se začne običajno na začetku počitnic in drugi na koncu počitnic, ko so že večinoma vsi doma iz dopustov. Tabori potekajo od ponedeljka do petka v dopoldanskih urah. 

Policija ima svoj hlev

Na hipodromu je treutno približno med 36 in 40 konj. To so večinoma lastniški konji, nekaj je šolskih in nekaj je policijskih konjev. Policija ima svoj hlev, v katerem je trenutno približno sedem ali osem konj. 

»Na hipodromu je možen najem prostora oziroma boksa, katerega 2-krat dnevno čistijo oskrbovalci športnih objektov, 3-krat dnevno pa poteka hranjenje. Vsak lastnik konja pa posebej nato skrbi zato, da je konj redno v gibanju,« nam razloži Janja. 

Želje za prihodnost

Imajo eno veliko željo, katero nam Janja ni želela zaupati, saj jo skrbi, da se potem ne bi uresničila.

»Predvsem si želimo, večjo prepoznavnost hipodroma in da bi potekalo več prireditev tukaj. Ko je Maribor postal Evropska prestolnica kulture smo pri nas na hipodromu nekaj dni gostili nastopajoče iz Francije s svojimi konji . V okviru tega dogodka so tukaj potekale raznorazne predstave. Želimo si še kakšnih takšnih projektov. To nas žene naprej in motivira. Želimo si tudi, da bi prišlo čim več otrok, katerim bi ponujali različne programe,« nam je za konec zaupala Janja Ivančič. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice