Slogan »Zdrav duh v lepem telesu« mariborskega specialista plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije Andreja Testena pomeni, da je zdravo telo tudi lepo telo.

Verjetno ima vsak od nas, pa če je še tako samozavesten, na sebi nekaj, kar ga moti – naj bo to odvečna teža, barva las, premali dekolte, kriv nos ali nenazadnje tudi prst na nogi. Obiskali smo mariborskega lepotnega kirurga Andreja Testena, ki je popravil oziroma polepšal že številne Mariborčane.

Razlika med estetsko in kozmetično kirurgijo plod ameriške domišljije

Pri estetski in kozmetični kirurgiji gre za tako rekoč enako stvar, razlaga mariborski lepotni specialist. Estetsko kirurgijo naj bi izvajali le kirurgi – specialisti za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo in kirurgijo opeklin. 

Kozmetična kirurgija je bila izmišljena s strani Američanov – tam jo lahko izvaja vsak, ki ima licenco za kirurgijo. V ta namen so si izmislili akademijo za kozmetično kirurgijo – ta jim daje približen nadzor nad izvajalci takšnih posegov. Američani se torej strogo ločijo na tiste, ki so le člani te kozmetične akademije in na tiste, ki imajo specializacijo plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije.

Zapletov malo, a odločitev ne bi smela biti lahka

Pri vseh estetskih posegih se zgodi izredno malo zapletov, pomirja mariborski strokovnjak za lepotno kirurgijo. Mnogi zato te posege jemljejo zlahka, a to ni prav, opozarja. Na to, da je pri estetskih posegih manj zapletov, vpliva tudi to, ker so pacienti zdravi.

»Lepotni posegi so zahtevnejši od tistih, ki jih ljudje življenjsko potrebujejo, kot so pri poškodbah ali operacijah tumorjev. V takih primerih je jasno, kaj mora kirurg storiti, da bo poškodovano oziroma bolano spet funkcionalno. Pri estetskih posegih pa mora zdravnik najprej ugotoviti, kaj si pacient sploh želi in ali je to sploh mogoče izvesti,« za Mariborinfo razlaga doktor Testen.

Andrej Testen. (FOTO: Tibor Golob)

Največ povečav prsi, Mariborčanke »zelo lucidne«

Eden najpogostejših posegov plastičnih kirurgov je povečava prsi. Po svetovni statistiki se Američanke pogosto odločajo za že nezdravo velikost prsi, v Evropi je tega veliko manj. 

Lepotni kirurg Testen pacientke v svoji mariborski ambulanti hvali. »So zelo lucidne, imajo čut za estetiko in si želijo prsi v skladu s človeškimi proporci, to so ponavadi košarica C, včasih tudi D.«

Za povečavo prsi se odločajo predvsem ženske, stare med 30 in 40 let. Pogosto pridejo po porodu in si »popravijo kar so otroci uničili«, torej trebuh in prsi. »Vsadki so varni in omogočajo normalno dojenje, tudi onkološke in ginekološke preglede,« Testen pomirja tiste, ki še nimajo otrok in si želijo večjega oprsja.

V Mariboru več »kapljičastih« prsi, cene od treh tisočakov naprej

Pri povečavi prsi imajo pacientke na izbiro okrogle in kapljičaste vsadke. Oboji imajo svoje prednosti in slabosti, pacientke pa se v Mariboru pogosteje odločajo za vsadke kapljičaste oblike – ti dajo bolj naraven videz, ki najbolje simulira videz naravnih prsi, imajo pa tudi več prednosti kot pomanjkljivosti. 

Vsi vsadki, okrogli in kapljičasti imajo svoje prednosti in slabosti – idealnega vsadka namreč ni, ker gre za umeten material. Vsadke se lahko vstavi pod ali nad mišico, o tem se pacienti odločajo skupaj s kirurgom. Povečava prsi pri Estetiki Testen stane od 3.000 evrov naprej, vse je pa odvisno od vrste vsadka in želj posameznega pacienta.

Prsi si povečujejo tudi moški

Pri Estetiki Testen se za prsne vsadke odločajo tudi moški. Mogoča je tudi povečava prsi z vsadkom v obliki moške prsne mišice. 

»Danes živimo v svetu, ko je fajn, da si lep. Za moškega lep pomeni, da imaš bolj ali manj izklesano telo, ampak ne rabiš dvignit več kot 20 ali 25 kilogramov,« za Mariborinfo pojasnjuje Testen.  

Mariborčanke si želijo »fitnes ritke«

V zadnjih letih je v svetu in tudi v Sloveniji porast povečave zadnjice. Pri Estetiki Testen opravljajo dve vrsti posegov – povečanje zadnjice z vsadkom (gre za podoben vsadek kot je vsadek za prsi, le da je ta bolj čvrst) in povečanje zadnjice z lastno maščobo, tako imenovani brazilian butt lift. 

V Sloveniji se ženske velikokrat odločajo za povečanje zadnjice z vsadkom, to pa dopolnijo tudi z lastno maščobo. Pacientke specialista Testena se ne odločajo za zadnjice kot jo ima na primer Kim Kardashian, ampak si velikokrat želijo za zadnjico, ki jo vidijo na fitnesu – mišičasto in čvrsto. To se lahko doseže le z vsadkom, saj je zadnjica napolnjena z lastno maščobo mehka. 

Če si želite večje zadnjice, napolnjene z lastno maščobo, boste pri Estetiki Testen zanjo morali odšteti od 2300 evorv, za povečanje zadnjice z vsadkom pa boste odšteli od 2500 evrov, doplačati pa bo potrebno še vsadek, ki znaša od 700 evrov. 

150 kilogramov in sladkorna bolezen ni lepo

»Vsak se mora v svoji koži počutiti dobro in samozavestno. Zdravo telo je tudi lepo telo. Če ima nekdo 150 kilogramov in sladkorno bolezen, njegovo telo ni zdravo, prav tako pa ni lepo,« meni Andrej Testen.

Prepričan je, da »doseganje lastnega estetskega ideala zagotavlja osebno zadovoljstvo, duševni mir in nenazadnje dvigne samozavest. To nam pripomore k uspešnejšemu družabnemu in poslovnemu življenju. Telo nam je bilo dano od Boga, tako kot možgani, in kdo pravi, da ga moramo zapustiti?«. 

Eva Božič

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice