S prikritim nadzorom so med eno izmed tekem lige prvakov v mariborskem lokalu odkrili vrsto nepravilnosti.

Na Finančni upravi Republike Slovenije so pred nekaj meseci prejeli informacije, da se v enem izmed gostinskih lokalov, znanem po zbiranju navijačev, v času tekem ne izdajajo računi, da zaposlujejo na črno ter prodajajo cigarete brez znamkic in ponaredke alkoholnih pijač, so zapisali pri Fursu.

Tako so se podali po sledi indicev v lokal in preverili morebitne kršitve kar med eno izmed tekem. Da bi bil nadzor čim bolj uspešen in učinkovit so se pri Fursu odločili za prikrito obliko nadzora, pri tem pa jih je spremljala tudi policija.

Nadzor je bil opravljen med tekmo lige prvakov z Liverpoolom, po neuradnih informacijah Večera v Okrepčevalnici Pikapolonica, ki je znana kot zbirališče mariborskih navijačev Viol.

Izvajali prikrit nadzor

»Dva uslužbenca FURS sta ob 18. uri vstopila v lokal, vendar se nista identificira,a ker bi sicer lahko ogrozila namen nadzora v lokalu. S posebno mobilno aplikacijo za nadzor davčnih blagajn na svojem mobilnem telefonu sta 45 minut prikrito spremljala promet ter izdajanje in potrjevanje računov v lokalu,« so zapisali na spletni strani Fursa.

Uslužbenca sta bila še posebej pozorna na to, kdo od natakarjev je izdajal račune in preko aplikacije preverjala, ali so zaposleni na črno. Da se uslužbenca ne bi razkrila, sta po 45 minutah zapustila lokal, nadomestila pa sta ju druga dva uslužbenca Fursa, ki sta v lokalu na isti način spremljala dogajanje, še potek nadzora opisujejo pri finančni upravi.

Tudi druge uradne osebe finančne uprave so v bližini lokala spremljale dogajanja na stojnicah, kjer naj bi se prav tako na črno prodajala pijača in tam izvajale prikrite nakupe.

Odkrili 3.500 evrov gotovine

V času nadzora se je v gostinskem lokalu nahajalo okoli 50 gostov, pred lokalom pa med 150-200 ljudi, ocenjujejo na Fursu. »Z uporabo mobilne aplikacije nadzora blagajn in z opazovanjem je bilo ugotovljeno, da se za prodano pijačo in hitro prehrano v celoti niso izdajali računi, izdanih je bilo le nekaj računov naključnim gostom. Uradne osebe so tudi opravile prikriti nakup v skladu s 40. členom ZFU in za naročeno hrano in pijačo niso prejele računa,« so še zapisali.

To se je dogajalo pred začetkom tekme. Ko se je pa tekma začela, pa so uradne osebe Furs skupaj s policijo vstopile v lokal, se predstavile in začele z nadzorom blagajniškega poslovanja, dela in zaposlovanja na črno ter pregled cigaret in alkoholnih pijač. Uradne osebe so zavezanko seznanile o prikritem nadzoru, ki se je v tem lokalu izvajal pred tem, in o ugotovitvah. 

»Uradnim osebam namreč pri prikritih nakupih niso bili izdani računi. Zavezanki je bil za prekršek neizdajanja računov na kraju samem izdan plačilni nalog. Ugotovljeno je bilo tudi, da so bile tri osebe zaposlene na črno. Kršitev z vidika trošarinskih predpisov ni bilo ugotovljenih. Izveden je bil tudi nadzor blagajniškega poslovanja, med prešteto gotovino in zaključkom blagajne ni bilo ugotovljenih razlik. Uradne osebe so izvedle še pregled poslovnih prostorov in našle gotovino v znesku 3.500 evrov, kar je dodaten dokaz neizdajanja računov,« so ugotovitve nadzora povzeli na Fursu.

FOTO: Vladimir Toš/Zavod za turizem Maribor - Pohorje

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice