Mariborski mestni svetniki so na dopisni seji, ki so jo zaključili danes popoldne, potrdili odlok o ukrepih za blaženje posledic epidemije covid-19.

Odlok med drugim predvideva oprostitev plačila najemnine za poslovne prostore v lasti občine za gostince in druge podjetnike ter finančno injekcijo za javni zavod Športni objekti Maribor.

Omenjeni odlok so mestni svetniki potrdili s 34 glasovi za, enim glasom proti ter dvema vzdržanima. Kot so po zaključku seje sporočili z občine, je namen tega »interventnega odloka« zagotovitev pomoči občanom in gospodarstvu, poroča STA.

Občani lahko v času trajanja epidemije brezplačno parkirajo na parkirnih mestih v lasti občine, podjetniki, ki zaradi vladnega odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ne morejo normalno delati, pa so oproščeni plačila najemnin poslovnih prostorov v lasti občine in plačila nadomestila za uporabo javnih površin, kot so na primer gostinski vrtovi.

Brez začasnega plačila komunalnih storitev

Dodatno je s sprejetim odlokom predvideno izplačilo finančne pomoči zavodu Športni objekti Maribor, ki se zaradi nedelovanja športnih društev v času epidemije sooča z večjim izpadom prihodkov. Skupno ukrepe, ki jih zajema omenjeni odlok, zaenkrat ocenjujejo na 600.000 evrov.

V Listi za pravičnost in razvoj so pozvali, da se podjetja v času epidemije oprosti plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, gospodinjstva pa plačila omrežnin javnih podjetij. Svetniška skupina SD pa je županu Saši Arsenoviču predlagala začasno znižanje plačila občinskih komunalnih storitev, kot so pitna voda, odvoz odpadkov, odvajanje in čiščenje odpadne vode.

Na občini pojasnjujejo, da so zadevo preučili, a da temu ne morejo slediti, saj takšnega dodatnega izpada prihodka ne bi zdržali niti proračun občine niti komunalna podjetja. »Javna komunalna podjetja v občinski lasti opravljajo vse storitve za uporabnike komunalnih storitev v enakem obsegu in seveda zaradi epidemije covid-19 v izjemno oteženih razmerah. Ne pozabimo, da je tudi država z interventnim zakonom določila, da bodo iz državnega proračuna plačani le stroški javnih storitev, ki jih ne izvajajo. Tudi na občinskih združenjih Skupnost občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije smo sprejeli skupno stališče, da se komunalnih storitev ne odpisuje, saj se te izvajajo,« so navedli.

Večina mestnih svetnikov podprla predloge

Bo pa občina po napovedih izkoristila zakonsko možnost za odlog posredovanja podatkov za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, na poziv župana pa so Mariborske lekarne že znižale ceno Lekadola.

Kot omenjeno, je velika večina mestnih svetnikov podprla predlagane ukrepe. »Ukrepi so primerni, potrebno jih je upoštevati. Nujno je potrebno slediti vladnim ukrepom,« je za STA ocenil Milan Mikl, vodja svetniške skupine NLS, ki ima zdaj novega člana. Nekdanjega župana Franca Kanglerja, ki je postal državni sekretar na notranjem ministrstvu, je v mestnem svetu zamenjal Jožef Škof.

Na tokratni seji so mestni svetniki med drugim še opravili drugo branje odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki, potrdili nov mandat direktorju Gasilske brigade Maribor Alešu Ciringerju in odobrili sklep, ki bo občini omogočil prenovo omrežja javne razsvetljave v javno-zasebnem partnerstvu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice