Poletje se poslavlja, z njim pa se je že poslovilo edino mestno kopališče na prostem Mariborski otok.

Mariborski otok je 1. septembra za letošnjo sezono zaprl svoja vrata. Ta je bila zadovoljiva, pravi vodja Športnih objektov Maribor Matej Pungartnik, zabeležili so namreč 61 kopalnih dni in nekaj čez 40.000 obiskovalcev. V primerjavi z lanskim letom je bila po njegovih besedah sezona veliko boljša in primerljiva s tisto iz leta 2014.

»Ni bilo tako slabo. Res je, da se nam je nekako vedno zgodilo, da je bil pred vikendom dež, in ko je dež, nam takoj pade obisk, ker se vsi ustrašijo, da bo mrzla voda. A s sezono smo zadovoljni,« pravi Pungartnik.

Še eno leto brez obnove ...

Letos je Mariborski otok dočakal zgolj minimalno prenovo. Tako so zaradi pomanjkanja sredstev obnovili zgolj mali bazen, pobarvali bazene, ki so se luščili, a tudi te ne v celoti. Poskrbeli so še za redna vzdrževalna dela, kot je čiščenje bazenov in ploščadi, obrez žive meje in dreves. 

»Letos je bilo rečeno, da bo obnova, pa ni in ne vemo, kako bo drugo leto,« kratko in jedrnato na naša vprašanja odgovori Pungartnik.

Mariborska mestna oblast je sicer naklonjena ideji, da bi Mariborski otok preko javno-zasebnega partnerstva preuredili v naravno kopališče, a tudi tedaj po mnenje vodje Športnih objektov Maribor ni nujno, da bo obiskanost kaj višja:

»V naravnih kopališčih je nemogoče, da se dosežejo take številke, kot so zdaj, ker tam je zakonodaja druga, manj bi bilo vstopa ljudi.«

Mariborski otok obnovljen, a z »dušo«

Mariborski otok obiskuje zelo pisana populacija ljudi, od starejših, ki radi obujajo spomine, do tistih nezahtevnih najmlajših, ki se zabavajo na enem in edinem toboganu. Veliko pa je tudi srednješolcev in osnovnošolcev.

»Za Mariborčane je Mariborski otok kar nekaj vreden, ampak vsi že komaj čakajo to obnovo, ker jo res potrebuje, še dodaja Pungartnik in pristavi, da se mnogi bojijo, da bi javno-zasebno partnerstvo kopališču vzelo »dušo«:

»Ko se malo pogovarjaš z ljudmi, ki so bili na Mariborskem otoku od malega, pa tudi tistimi, ki so bili prvič, imajo vsi tak občutek, da bi moralo to kopališče ostati v isti podobi, tak kot je, ampak restavrirano. Torej vse obnovljeno, ampak v istem slogu, ker ima svojo dušo

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bogomir (nepreverjen)

Pravljično mesto prav za počitek in rekreacijo. Za staro in mlado, za vsakega se da najti nekaj zanimivega, ob osnovni dejavnosti plavanja. Le najti je potrebno prave ljudi s kapitalom ter realizatorje dobre ideje ob simbijozi narave z arhitekturno in uporabno dejavnostjo, brez vmešavanja kvazi stroke in politike!

Starejše novice