Od 2. do 8. julija po vsej državi poteka nacionalna akcija za večjo varnost motoristov.

V sklopu izvajanja poostrenih aktivnosti za zagotavljanje varnosti voznikov enoslednih  motornih vozil bodo mariborski policisti na območju Policijske uprave Maribor v nedeljo, 8. julija, med 14. in 21. uro, izvedli poostren nadzor cestnega prometa s poudarkom na ugotavljanju kršitev voznikov enoslednih motornih vozil na cestnih odsekih, kjer je problematika te vrste udeležencev največja, to so ceste v naseljih, regionalne in glavne ceste.

Motoriste pozivajo k spoštovanju prometnih predpisov, predvsem hitrosti. Previdni naj bodo pri prehitevanju, poskrbijo naj za tehnično brezhibnost svojih jeklenih konjičkov, zaščitna sredstva pa naj uporabljajo dosledno in brez izjeme. Poskrbijo naj za svojo vidnost, na pot pa naj se vselej podajo v dobrem psihofizičnem stanju in spočiti.

Voznikom motornih koles in koles z motorjem policisti svetujejo:

- Pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte.
- Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado. Pravilno si jo zapnite.
Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost. Ne pozabite na oblačila s ščitniki.
- Motorno kolo je ozko, zato vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci hitro lahko spregledajo. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili, pa tudi vi njih.
- Poskrbite tudi, da boste čim bolj vidni. Na motornem kolesu imejte vedno prižgane luči. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik.
- Pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava brzela tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet.
- Hitrost in način vožnje motornih koles še posebej prilagodite v prvih minutah dežja.
Če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah.
- Izogibajte se asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno (predvsem v ovinku).
- Reakcijski čas v idealnih pogojih je 0,6 - 0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju 1 sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že 2 sekundi ali več.
- Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 100 km/h 40 metrov. Pot ustavljanja je seštevek reakcijske in zavorne poti.
- Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja.

Voznike drugih motornih vozil pa možje v modrem pozivajo, naj vozijo previdno, saj so motoristi zaradi ozke silhuete pogosto slabše vidni. Pri premiku vozila naj se dobro prepričajo, da imajo prosto pot, predvsem pa naj bodo spoštljivi do vseh prometnih udeležencev, ki sodijo v kategorije šibkejših ter ranljivejših.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice