Na občini so se odzvali na poziv mariborskih Lions klubov in se pridružili akciji zbiranja sredstev za štiriletnega Matijo, ki ima cerebralno paralizo oziroma njeno spastično obliko, diplegijo. Povezali so se v skupni akciji Dobrodelni kozarci za Matijo.

Z nevrološko in ortopedsko operacijo, ki bi ju lahko opravili v otroški bolnišnici v St. Louisu v ameriški zvezni državi Missouri, bi lahko po oceni pediatričnega nevrokirurga T. S. Parka Matija bistveno bolj kakovostno zaživel, med drugim:

  • trajno bi lahko zmanjšali ali odpravili spastičnost,
  • izboljšali bi držo pri sedenju in hoji,
  • povečali bi agilnost in izboljšali gibanje,
  • preprečili bi težave, ki bi se še lahko razvile na stopalih, kolenih in hrbtenici.

Stroški operacij, opornic in dodatni stroški bi skupno nanesli več kot 68 tisoč evrov, prišteti bo treba še stroške potovanja za Matijo in spremljevalce ter fizioterapij in ortopedskih pripomočkov.

Matiji in njegovi družini bi radi pomagali, da čim prej zberejo denar za oba posega. Mestna občina Maribor bo zato donirala povratne kozarce, ki smo jih doslej uporabljali na javnih prireditvah v Mariboru, kot so martinovanja, silvestrovanje in podobne.

Foto: Mestna občina Maribor

V sklopu prireditev Čarobnega decembra 2019 jih bodo prodajali gostinci, ki se bodo priključili tej dobrodelni akciji. Da sodelujejo v njej, bo jasno označeno z nalepko na vidnem mestu. Na teh stojnicah bodo lahko gostje pijačo naročili v »dobrodelnih« kozarcih, in za ceno enega evra kozarec tudi odnesli s sabo domov.

Ves denar od prodanih kozarcev bo šel neposredno v sklad za Matijo. Za to bo poskrbel Lions klub Piramida, ki bo konec decembra, kot vsako leto, na Trgu svobode postavil tudi svojo stojnico.

Z računom, iz katerega bo razviden nakup dobrodelnega kozarca, bodo lahko obiskovalci prireditev Čarobnega decembra 2019 tudi sodelovali v silvestrskem žrebanju za tri lepe nagrade (v sklopu silvestrovanja na Trgu Leona Štuklja). Na račun bodo napisali svoje podatke (ime, priimek, kontakt …) in ga odvrgli v boben, postavljen pod odrom.

Foto: Mestna občina Maribor

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Na občini bi radi unovčili Fistrvčeve kozarce ki jih je ostalo še nekaj deset tisoč po neuspeli misiji ekipe Fištravec & CHINA

Darko81_ (nepreverjen)

Ti si gnoj stari.

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Starejše novice