Mariborski profesor dr. Samo Kralj je prejel Zoisovo priznanje, najvišjo potrditev pomembnih dosežkov na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti.

Profesor dr. Samo Kralj, redni profesor za fiziko na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, je prejel Zoisovo priznanje, državno nagrado za pomembne raziskave na področju fizike tekočih kristalov, predvsem pojave, ki so osnovani na univerzalnih mehanizmih, kot so zlom simetrije in topologija, zato so njegovi izsledki uporabni tudi za druga področja fizike, vključujoč fiziko osnovnih delcev in kozmologijo.

Na isti fakulteti je tudi ustanovitelj in vodja laboratorija 'Fizika kompleksnih sistemov', na Institutu Jožef Štefan pa je zaposlen kot znanstveni svetnik. 

Izsledki Kralja so pomembni za širše področje fizike ter drugih ved. Tako je med drugim razložil tudi funkcionalnost oblike rdečih krvničk, ki se nam pretakajo po žilah. 

Pomemben pa je tudi na globalni ravni, saj je pionir v razvoju matematičnega modeliranja določenega pojava v tekočih kristalih. Njegova odkritja na tem področju lahko vodijo do razvoja hladilnih in grelnih sistemov nove generacije. 

Kot gostujoč predavatelj je svoje znanje predajal na številnih uglednih mednarodnih konferencah in delavnicah. Tako so ga gostili tudi na uglednih univerzah v Cambridgu, Oxfordu, na Univerzi Marie-Curie v Parizu, v Sankt Peterburgu na Ruski akademiji znanosti ter na mnogih drugih prestižnih akademijah. 

»Prepričana sva tudi, da njegovo raznovrstno znanstveno raziskovalno delo, pedagoška dejavnost in organizacijska aktivnost dviguje ugled Univerze v Mariboru in slovenske znanosti nasploh v mednarodnem merilu,« sta svoje mnenje zaključila dr. Matjaž Perc in dr. Robert Repnik, predlagatelja Kralja za Zoisovo priznanje.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Cestitke in veliko uspeha se naprej

Starejše novice