Raziskovalcem in prostovoljcem, ki so se povezali v slovenskem projektu »Covid.si – Skupnostna znanost in boj proti koronavirusu«, so odslej na voljo računalniške zmogljivosti Microsoftove vodilne platforme v oblaku Azure.

Za izvedbo projekta, zasnovanega za analizo kemijskega prostora, ki bi ga lahko uporabili pri razvoju zdravil za covid-19, so ključnega pomena računalniške zmogljivosti, ki jih sedaj dopolnjujejo vrhunska Microsoftova podatkovna središča.

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, podjetje IntelliMol in Microsoft so prav tako vzpostavili dolgoročno sodelovanje. Microsoft je projektu namenil računalniške zmogljivosti platforme Azure v okviru programa Microsoft AI for Health.

Slovenski projekt Covid.si – Skupnostna znanost in boj proti koronavirusu je odprta pobuda skupnosti raziskovalcev in prostovoljcev, ki želijo prispevati k znanju o novem koronavirusu in koronavirusni bolezni 19.

V okviru projekta iščejo male molekule, ki kažejo potencial, da se vežejo s proteinskimi receptorji in zavrejo procese, ključne za delovanje virusa. V okviru projekta je bila razvita programska oprema, ki si jo lahko vsakdo namesti na svoj računalnik in tako pomaga pri iskanju zdravila. 

Zmogljivosti tega distribuiranega računalništva sedaj dopolnjuje tudi Microsoftova platforma v oblaku Azure.

Raziskovalci Laboratorija za fizikalno kemijo in kemijsko termodinamiko Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru so se pod vodstvom docenta dr. Marka Jukića in izrednega profesorja dr. Urbana Brena skupaj s sodelavci Katedre za fizikalno kemijo Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani pod vodstvom docenta dr. Črtomirja Podlipnika odločili zagnati projekt Covid.si – Skupnostna znanost in boj proti koronavirusu. 

S tem so, kot pravijo, dodali svoj prispevek k svetovnim prizadevanjem po zamejitvi pandemije covid-19.

»V projektu z virtualnim rešetanjem ogromnih knjižnic kemijskih spojin na osnovi molekulskega sidranja – neke vrste tridimenzionalnega Tetrisa prileganja oblik in interakcij – iščemo najboljše zaviralce potencialnih terapevtskih tarč virusa SARS-CoV-2. Končni cilj je identifikacija spojin vodnic, ki bi jih v postopku nadaljnje optimizacije razvili v učinkovita protivirusna zdravila zoper covid-19. Lepota projekta se skriva v uporabi distribuiranega računanja, ki omogoča, da se nam v skupnem boju proti novemu koronavirusu pridruži prav vsak s prostimi zmogljivostmi svojega osebnega ali prenosnega računalnika. Odziv ljudi nas je pozitivno presenetil, saj smo z njihovo pomočjo do sedaj uspešno sidrali že preko pol milijona paketov po tisoč različnih konformacij spojin. Dodatno pa nas je razveselila pomoč Microsofta, ki se je odločil projekt Covid.si podpreti z računalniško močjo svoje napredne platforme Azure. Vabimo vse, da se nam s prostimi zmogljivostmi svojih osebnih ali prenosnih računalnikov pridružijo v boju proti covid-19 na naslovu covid.si,« dodajajo raziskovalci.

»Svet mora bolje razumeti koronavirusno bolezen 19. V čast in ponos nam je, da po vsem svetu sodelujemo z raziskovalci pri naporih, da pospešimo iskanje zdravila za covid-19. Z veseljem usmerjamo svoje računalniške vire in znanje k tistim projektom, ki so najbolj obetavni,« je povedala Barbara Domicelj, direktorica slovenskega Microsofta.

»Veseli me, da so med njimi tudi odlični raziskovalci in prostovoljci, ki delujejo v sklopu slovenskega projekta Covid.si. Verjamem, da bo z vrhunskimi računskimi zmogljivostmi naše platforme v oblaku pot do njihovega plemenitega cilja še hitrejša in učinkovitejša,« dodaja.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Super

Hojs_ (nepreverjen)

Bravo!

Starejše novice