Satelit TRISAT bi moral po več kot desetletju razvoja in večkratni skorajšnji, a prestavljeni izstrelitvi, ponoči končno poleteti v vesolje. A to se spet ni zgodilo.

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je ponoči, le dobre pol ure pred načrtovano izstrelitvijo satelita TRISAT, prejela informacijo, da je polet nosilne rakete Vega, na kateri se nahaja satelit, ponovno odpovedan oziroma prestavljen. 

Z izstrelitvijo se je že zelo mudilo, saj so lahko raketa in sateliti v pripravljenosti na izstrelitev zgolj dvanajst dni. Ta rok se je po poročanju STA iztekel v noči z nedelje na ponedeljek. Raketo in satelite bo treba zdaj znova pripraviti, kar bi po ocenah lahko trajalo približno dva tedna.

Raketo s 53 sateliti bi morali iz Kourouja v Francoski Gvajani po prvotnih načrtih izstreliti že septembra lani, a so jo zaradi spodletele izstrelitve rakete vega julija lani preložili. Nato so izstrelitev načrtovali marca letos, a jo je preprečila pandemija covida-19.

Od sredine meseca pa izstrelitev onemogočajo močni višinski vetrovi nad vesoljskim centrom v Francoski Gvajani, ki bi lahko v primeru nesreče razbitine raznesli na naseljena območja. Zadnje napovedi so kazale izboljšanje vremenskih razmer, a se te niso umirile.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice