Oktobra lani je Maribor dobil največji in najsodobnejši skate park v državi.

Zunanja ureditev skate parka in gostinski objekt, ki se nahajata v neposredni bližini Osnovne šole Leona Štuklja, sledita ideji urbanega parka, ki ga z rolkarskim poligonom Maribor umešča v prostor in na ta način ustvarja kultivirano urbano krajino.

V času nove podobe je Skatepark Maribor prejel že tri nagrade:

- oktobra 2019: Diplomo Mednarodnega združenja evroazijskih zvez arhitektov (IAUA) s sedežem v Moskvi, ki je član Mednarodne zveze arhitektov (UIA) na mednarodnem arhitekturnem bienalu 'Leonardo' v Minsku, Belorusiji;

- junija 2020: Big SEE Architecture Award v kategoriji 'landscape and urban design' – mednarodna nagrada, ki se podeljuje v Ljubljani in zajema 19 evropskih držav, podeljena bo oktobra 2020 v Ljubljani; 

- avgusta 2020: German Design Award 2021 – 'special mention' v kategoriji Excellent Architecture - Urban Space and Infrastructure, odelitev nagrade bo februarja 2021 v Nemčiji.

Osnovni koncept oblikovanja je skate park v parku, v zelenem. Nove programe so arhitekti smiselno povezali, jih obravnavali kot zaključeno celoto, ki se integrira v zeleni pas – zeleno hrbtenico Radvanja.

Koncept deli območje na tri cone, zahodni del je rolkarski poligon, centralni del klubski prostor in vzhodni del območja predstavlja krajinska ureditev z novimi potmi v prostoru in sedali ter zasaditvijo.

Projekt, ki dviguje raven bivanja v soseski in postaja začetna točka za urejanje nove rekreacijske cone vzdolž zelenega pasu ob Pekrskem potoku, je od idejne zasnove umestitve do končne izvedbe izdelalo podjetje Arhiteza z arhitektkama Matejo Katrašnik in Polono Lipičnik.

Tehnološka pomoč pri oblikovanju rolkarskih elementov sta bila Davor Miljkovič in Christopher Khan, ki je tudi trenutni državni prvak Slovenije v skateboardingu.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

SKATE PARK ....pojdite si ga ogledati . Vozijo se z vsem mogočimi :od kotalk ,koles, rolarjev ,skiro....do mopedov . In zakaj se imenuje skate park ? Popisano z grafiti in nastlano z pločevinkami in vreckami .....ne hvala .
...

Nejc89 (nepreverjen)

Kritik, saj ravno temu je namenjen - skejtom, kotalkam, rolkam, kolesom, skirojem... zakaj vas pa to moti?:)

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)

Vsak naj osebno preveri ali služi svojemu namenu ? Tam je totalni kaos in posameznik ,ki se želi preizkusiti tvega ,da bo koga poškodoval ali bil sam poškodovan . Mopedi ,kolesa ,skiroji tja NE SODIJO .

In reply to by Nejc89 (nepreverjen)

Cinik (nepreverjen)

Ona stavba zadaj pa je mavčarna/ambulanta?

Starejše novice