Skupna izobraževalna podporna točka Razlagamo.si je nastala na pobudo treh mariborskih fakultet, grajena je na entuziazmu kot odziv na trenutno situacijo. Vsa gradiva za vse uporabnike so povsem prosto dostopna.

Študenti Fakultete za naravoslovje in matematiko in Pedagoške fakultete ter Filozofske fakultete Univerze v Mariboru so združili moči s profesorji in vzpostavili skupno izobraževalno podporno točko Razlagamo.si, ki je namenjena medsebojni pomoči pri izobraževanju na daljavo za osnovnošolce in srednješolce.

»Vsi, ki ste (smo) pravilno razumeli koncept poučevanja na daljavo, imamo nekajkrat več dela kot običajno, o tem ni dvoma. In gibanje Razlagamo.si ni namenjeno povečevanju tega dela, temveč delovanju v skupnosti in deljenju tega dela,« pojasnjuje Blaž Zmazek, redni profesor na Fakulteti za naravoslovje in matematiko.

Če bi vsak učitelj pripravil video razlago le za eno učno enoto, bi lahko skupaj pokrili vse vsebine in omogočili vsem dijakom v Sloveniji enake možnosti, dodajajo na Fakulteti za matematiko in naravoslovje.

Kako deluje Razlagamo.si?

Po njegovih besedah se je v preteklih dveh tednih izkazalo, da za vsesplošno poučevanje na daljavo ni prvenstveno primerno sinhrono poučevanje, torej predavanja v živo za vse učence ali dijake hkrati. Izkazalo se je, da je za učečega najboljša asinhrona, vnaprej posneta razlaga, ki mu omogoča samostojno razpolaganje s časom, in enostavnejšega razjasnjevanja pojmov, v obliki večkratnega predvajanje posameznih odsekov, ob vsem tem pa dodatna sinhrona komunikacija o problemih v skupinskih ali individualnih pogovorih.

Prav to ponuja skupna izobraževalna podporna točka Razlagamo.si, ki nudi podporo pri komunikaciji in zbiranju gradiv za lažje učenje na daljavo. Temeljna elementa točke so 'pogovor' in 'razlage'. V 'pogovoru' bo učenec zastavil vprašanje, na katero bo odgovoril prostovoljec, študent ali učitelj. V tej komunikaciji se bodo individualno reševali manjši problemi in evidentirala vprašanja. 

Učenci bodo po potrebi usmerjeni v zbirko 'razlage', kjer bodo našli dodatne video razlage: »Upamo in verjamemo, da nam bo skupaj uspelo ustvariti pregledno zbirko video gradiv, ki smo jih poimenovali 'razlage'. Zbirka 'razlage' bo sledila strukturi potrjenih, prosto dostopnih i-učbenikov na www.iucbeniki.si in bo v skladu z učnim načrtom.«

Študenti prostovoljci dežurajo od ponedeljka do sobote v dveh terminih, in sicer od 9.00 do 12.00 in od 16.00 do 19.00. »Naš namen je olajšati delo učencem, učiteljem in staršem,« pravi študentka razrednega pouka Nina. ​

»V preteklih dneh ste učitelji opravili veliko dela in storili pomemben korak pri poučevanju na daljavo. Prepričani smo, da ste si nekatera gradiva že ustvarili. Predvidevamo, da boste s soustvarjanjem razlag bogatili tudi svojo zbirko, saj vam bodo prosto dostopne vse razlage. Upamo, da nam boste pomagali z deljenjem teh gradiv in ustvarjanjem novih, da bo znanje naših učencev čim boljše,« dodaja Zmazek, ki vabi k sodelovanju in hkrati prosi za pomoč: »Menimo, da je v teh časih nujno potrebno, da združimo moči in stopimo skupaj, zato vas prosimo za podporo in sodelovanje.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice