Študentska delovna brigada Študentske organizacije Univerze v Mariboru bo letos potekala v občini Hrastnik. Študentje prostovoljno delo začenjajo na kmetiji.

Okoli petnajst študentov prostovoljcev je pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Mariboru ta ponedeljek priskočilo na pomoč Ekološki kmetiji Valentan iz Malečnika.

Študentje so pomagali pri okopavanju njive za buče, košnji trave in popravilu ograje. Prostovoljne akcije mariborskih študentov uvod v že 22. Študentsko delovno brigado Študentske organizacije Univerze v Mariboru, ki bo tokrat potekala v občini Hrastnik, in sicer od 16. do 22. julija 2021.

Študentska organizacija Univerze v Mariboru s svojimi prostovoljci že več kot 20 let pomaga šibkejšim in tistim, ki so pomoči potrebni. 

V času epidemije so priskočili na pomoč številnim okoliškim kmetijam, skozi celotno leto pa starejšim ter invalidnim občanom pomagajo pri vsakodnevnih opravilih – od košnje trave, urejanja okolice, prekopavanja vrtov do odstranjevanja novozapadlega snega v zimskem obdobju. Študentje še vedno verjamejo v medsebojno pomoč in solidarnost, hkrati pa jim sodelovanje na tovrstnih akcijah ponuja priložnost, da po dolgih mesecih samevanja ponovno vzpostavijo stik s sovrstniki.

O letošnji izvedbi Študentske delovne brigade

Vsakoletni vrhunec prostovoljne sezone je največji mladinski prostovoljni projekt v Sloveniji – Študentska delovna brigada Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Prva izvedba sega v leto 1999, ko so študentje priskočili na pomoč prebivalcem Bovca, ki jih je leto poprej prizadel hud potres.

Zaradi vsem znanih razmer povezanih z epidemijo koronavirusa, je bila lanska izvedba Študentske delovne brigade odpovedana. Namen Študentske delovne brigade je v prvi vrsti pomagati krajanom demografsko ogroženih področij, spodbujati prostovoljstvo med študenti, pomembno pa je tudi druženje med študenti, saj se tu sklenejo prijateljstva, ki trajajo še dolgo po zaključku brigade.

Letošnja izvedba je načrtovana med 16. in 22. julijem, odvijala pa se bo v očini Hrastnik. Vsi zainteresirani za udeležbo lahko interes sporočijo na elektronski naslov [email protected], najkasneje do 10. junija.

»Na Študentski organizaciji Univerze v Mariboru načrtujemo, da delovno brigado letos vendarle izpeljemo. Sicer bo ta letos trajala nekaj dni manj, natančneje natanko en teden, gostila pa bo okoli 30 študentov ter drugih prostovoljcev,« dodaja David Lukner, vodja letošnje Študentske delovne brigade.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice