Ekipa FarmBeast, ki jo sestavlja 17 mariborskih študentov mehatronike, računalništva in biosistemskega inžiniringa, se je iz mednarodnega tekmovanja v izdelavi kmetijskih robotov Field Robot Event, vrnila s prvo nagrado za najboljšo funkcionalnost robota.

Na tekmovanje so se pripravljali od lanskega decembra

Tekmovanje FRE (Field Robot Event) je potekalo med 17. in 21. junijem na Vrtnarski razstavi BUGA 2019 v nemškem mestu Heilbronn. FarmBeast ekipa (Peter Bernad, Kristijan Polovič, Luka Šelih, Aljaž Zajc, Jernej Mlinarič, Rok Friš, Matic Rašl, Luka Slapnik, Erik Voh, Erik Rihter, Miha Kajbič, Urban Kenda, Benjamin Založnik, Žan Mongus, Gašper Fridrih, Dominik Hrastnik in Valentin Podkrižnik) so se pod vodstvom Katedre za biosistemsko inženirstvo na tekmovanje začeli pripravljati že meseca decembra 2018.

»Na začetku smo sestavljali ekipo in odločali katere nadgradnje se bodo še dodale. V pripravo robota je bila všteta izdelava algoritma za avtonomno vožnjo robota z uporabo velodayne senzorja, izdelava priključka, ki omogoča avtonomno prepoznavo različnih rastlin ter njihovo mehansko ali termično odstranitev in nadgradnja podvozja za natančnejšo in mirnejšo vožnjo,« je za Mariborinfo pojasnil član ekipe Kristijan Polovič.

Odločilen je bil drugi del tekmovanja

Sam potek tekmovanja je bil razdeljen na dva dela, kjer so prvi del sestavljale štiri discipline oziroma naloge in vsaka naslednja je bila za robota težja. Najprej so svoje robote preizkusili v avtonomni vožnji med koruzami, nato v prejemu naključno določene poti katero je moral robot prevoziti, sledila je avtonomna vožnja in prepoznava različnih barv na polju in njihova signalizacija ter nazadnje prepoznava različnih barv na polju. 

V prvem delu je ekipa FarmBeast v skupnem seštevku iz naštetih štirih nalog dosegla 6. mesto ampak odločilen je bil zadnji del tekmovanja, kjer je bila samo ena naloga.Ta je zahtevala prikaz umestitve robota na kmetijska polja in njegovo uporabnost, inovativnost ter sposobnost samostojnega dela na polju. 

»Naš robot FarmBeast je prikazal svojo moč in natančnost s sprednjim priključkom za termično/mehansko odstranjevanje plevela, hkrati pa ima na zadnjem delu priključeno škropilnico, ki se lahko uporablja za različne namene. Sodniki so bili navdušeni nad zmogljivostjo našega robota in inovativnostjo, ki jo je ekipa prikazala, kar nam je na koncu prineslo 1. mesto,« je dodal član ekipe Kristijan Polovič. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice