Mariborski turizem cveti poleti in ne pozimi. Temu pritrjujejo tudi podatki o prihodih v tej turistični sezoni, v Zavodu za turizem Maribor – Pohorje pa si obetajo nove turistične rekorde.

Rast je vidna tako v samem mestu kot tudi na celotni destinaciji Maribor - Pohorje. Štajerska prestolnica stavi predvsem na vina, kulinariko in kulturne prireditve, v poletnih mesecih pa želijo bolj razviti ponudbo na Pohorju.

Podjetje Marprom, ki upravlja s smučišči, Bike parkom Pohorje in žičniškimi napravami na Mariborskem Pohorju, je lani okoli 70 odstotkov prihodkov ustvarilo med zimsko sezono, letos pa pričakujejo povečan delež prihodkov poleti. To se uresničuje, saj so pred dnevi razkrili podatke o skoraj podvojitvi prodanih vozovnic za Bike park Pohorje, letošnji junij pa je tudi prvi mesec, ko so prihodki od vozovnic s Pohorsko gondolo pokrili stroške.

»Od januarja do junija je mesto Maribor ustvarilo 10 odstotkov več nočitev in 7 odstotkov več prihodov gostov kot v enakem obdobju prejšnje leto,« razkrivajo v Zavodu za turizem Maribor - Pohorje.

Maribor je v prvih šestih mesecih letošnjega leta zabeležil 210.201 nočitev, kar je za dobrih 5 odstotkov več kot lani, ko je v enakem obdobju zabeležil 199.844 nočitev.

Velik del turističnih številk v štajerski prestolnici izboljšujejo tujci. Teh je 87 odstotkov. Pri prihodih prednjačijo predvsem Nemci, Poljaki in Korejci. Slednji prihajajo predvsem na enodnevne obiske in v Mariboru k večjemu prespijo le eno noč, če sploh. Za največ nočitev v štajerski prestolnici poskrbijo Nemci, Hrvati in Italijani.

Še večjo rast nočitev kot v mestu beležijo na celotni destinaciji Maribor – Pohorje. V prvih petih mesecih letošnjega leta so zabeležili 17 odstotkov nočitev več, tujih turistov je bilo 71 odstotkov. 

»Na Zavodu za turizem Maribor - Pohorje pričakujemo nadaljevanje trendov rasti in se nadejamo ponovnih rekordnih turističnih rezultatov za leto 2019,« poudarjajo. Zadovoljni so tudi s povprečno dobo bivanja, ki se viša in v Mariboru v letošnjem letu znaša 2,4 dni, na področju destinacije pa 3,8 dni.

Odlične turistične rezultate si pripisujejo številnim aktivnostmi zavoda za turizem in partnerskih ustanov, v prihodnje pa želijo področje Maribora in Pohorja narediti še privlačnejše za turiste.

»Razvijamo nove produkte, kot je partnerstvo v razvoju Dravske kolesarske poti,« pravijo na zavodu za turizem, kjer si prizadevajo za večjo prisotnost mariborsko-pohorske destinacije na turističnih sejmih doma in na tujem.

Poletno ponudbo na Pohorju dopolnjuje tudi Miran Ferk s podjetjem Playgreen, ki želi od slabe banke dokončno odkupiti pohorske hotele Arena, Bolfenk, Videc in Pohorske terase. Poudarja, da od poletne sezone na Pohorju še ni mogoče živeti. Tudi to poletje na Pohorju gosti številne športne ekipe, predvsem nogometne, ki dobro polnijo pohorske hotele.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Dokaz da se da ce se hoce in ce so pravi produkti..jamranje ne pomaga apak delo delo delo...pogumno se naprej pa mogoce se vec podpore drzave preko svojih agencij ker sedaj se ima kaj pokazat

Kritik (nepreverjen)

Vsak zakaj ima svoj zato . Posledice stanja na Pohorju bomo čutili vsi Mariborčani .
Pojdite pogledat na Pohorje kako kopljejo po dolgem in po čez . Vse to povzroča plazenje . Ne razumem kdo je dovolil takšne posege ! To je delo za inšpektorja.

Starejše novice