Večina Mariborčanov ga pozna kot naslednika urarske tradicije. Ja, govorimo o Jožetu Vidoviču, mlademu urarju na Gosposki.

Med poklici, ki jih generacije pozabljajo in zato tiho izginjajo, je tudi urar. Eden redkih v Sloveniji, ki nadaljuje družinsko tradicijo štirih generacij je Jože Vidovič. Na nekdaj elitni Gosposki ulici v Mariboru vedno najde čas, da popravi vašo uro. Ob našem obisku ga ujamemo pri delu. Popravlja uro, ki stranki veliko pomeni. Takšen je njegov vsakdan. Popravlja številne ure, že skoraj dvajset let je tega, odkar je obrt prevzel od očeta. Takratne odločitve ne obžaluje, saj mu delo vsak dan nosi nove izzive:

Dražja ura lahko preživi več generacij

Njegova prednost je v tem, da se je veliko naučil od pokojnega očeta, dodano vrednost pa mu je dalo šolanje na srednji strojni šoli v Mariboru, saj se je izučil za finomehanika urarja. Kljub težkim časom pravi, se da uspeti, če le svoje delo opravljaš z veliko volje in pri tem tudi vztrajaš. In čeprav je na trgu poplava cenenih ur, še vedno pravi, da kakovostnejša in dražja ura lahko preživi več generacij. 

"Ure bodo, dokler bo čas tekel. Ure so bile včasih več ali manj pripomoček, danes tudi pripomoček in neke vrste statusni simbol. Dražje ročne ure so večinoma mehanske," med tiktakanjem pripoveduje Vidovič.

V Mariboru je malo prostorov, kot je Vidovičeva delavnica. Tu se staro sreča z novim. Ure čas odštevajo in res dobimo občutek, kot da se je čas ustavil. A jezik kar sam zastavi vprašanje in nas potegne nazaj v realnost. Se da preživeti kot urar? "Ja, trudim se, spremenilo se je marsikaj. V mestu se je življenje bolj v centre preselilo, zato je s tega vidika veliko težje," skomigne z rameni.

A ne glede na težke čas pravi, da bo vztrajal še naprej. Svojo delavnico želi v prihodnje spremeniti v pravi urarski muzej.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice