Vir: Mariborski vodovod, Facebook
Mariborski vodovod, ki oskrbuje 16 občin severovzhodnega dela Slovenije in velja za največji takšen sistem pri nas, je lani ustvaril 13,4 milijona evrov prihodkov.

Kljub izgubi na vodooskrbnem delu dejavnosti so uspeli leto 2017 končati s skoraj 40.000 evri čistega dobička, kar pripisujejo optimizaciji poslovanja.

Izboljšane gospodarske razmere v državi so spodbudile novo gradnjo, kar pa se kaže tudi v 560 novih priključkih. Tako so gospodinjstvom in drugim porabnikom skupaj prodali 9,9 milijona kubičnih metrov vode in tako poskrbeli za okoli 41.000 priključkov, poroča STA.

Samo iz največjega vodnega vira na Vrbanskem platoju letno načrpajo dve tretjini vse vode, delež, ki ga porabijo uporabniki v Mestni občini Maribor.

Lani so skupaj načrpali 13,7 milijona kubičnih metrov vode, kar pomeni, da kar 3,8 milijona kubičnih metrov vode ni prišlo do končnih uporabnikov. In ravno obvladovanje izgubljene količine vode je po besedah direktorja Danila Burnača eden od prioritetnih strateških ciljev, ki jih nameravajo uresničiti.

Vse bolj kakovostna voda

V Mariborskem vodovodu pa se lahko pohvalijo tudi z vse bolj kakovostno vodo – Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je lani ugotovil, da se je delež neskladnih vzorcev ponovno znižal na 3,2 odstotka.

To pa naj bi bil pravi izziv za občine, da uresničijo potrjene investicijske načrte za vodovodno infrastrukturo – 49 vodnjakov, 128 prečrpalnic in 127 vodohranov, 7530 hidrantov in 1615 kilometrov vodovodnega omrežja.

»Lani smo zamenjali le 3,8 kilometra omrežja. Skoraj polovico je starejšega od 20 let, s čimer je povezano tudi število prelomov. Skoraj dve tretjini omrežja je iz trdega polietilena, več kot 19 kilometrov omrežja pa je še vedno iz azbesta, ki ima negativni vpliv na okolje,« poroča o Burnačevem obvestilu STA.

Nove cene in optimizacija poslovanja

Lani so nove cene uveljavile občine Maribor, Miklavž, Pesnica in Gornja Radgona, v začetku letošnjega leta pa še Benedikt, Duplek, Sv. Jurij in Sv. Trojica. Nove cene in aktivnosti so prispevale k višjim prihodkom, a so občine – v primerjavi z letom prej –  še vedno za 28 odstotkov presegle izgubo na vodooskrbi.

Zaradi manjšega števila zaposlenih so za tri odstotke znižali stroške dela in hkrati povečali dodano vrednost na zaposlenega – takšna optimizacija poslovanja pa naj bi pripomogla k pozitivnim rezultatom. 

Pozitiven trend porabe vode načrtujejo tudi letos, z uveljavitvijo novih cen pa tudi dodatno povečanje prihodkov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice