Mariborsko tožilstvo je zoper zdaj že nekdanjega zdravstvenega delavca na pljučnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Borisa Špesa in atletskega trenerja Igorja Šalamuna vnovič vložila obtožnico.

Da je bila obtožnica vložena, so za STA potrdili tako na mariborskem okrožnem sodišču kot vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič. »Ker ta še ni pravnomočna, za zdaj še ni mogoče napovedati, kdaj bo razpisan predobravnavni narok in glavna obravnava,« je dejal Simonič in dodal, da sta oba obdolžena še vedno v hišnem priporu.

Tožilstvo je sicer obtožnico vložilo že junija lani, a je takrat izvenrazpravni senat sodišča ugodil ugovoroma obdolženčevih zagovornikov in jim vrnil obtožnico z zahtevo za dopolnitev preiskave. Kot so takrat pojasnili na sodišču, je prišlo do zapleta z eno od prič iz tujine, ki so jo kljub njihovemu opozorilu zaslišali, ne da bi bila s tem seznanjena obramba, poroča STA.

Ponovno zaslišali priče

Kot je povedal vodja tožilstva Simonič, so ponovno zaslišanje priče, ki trenutno živi v Bosni in Hercegovini, medtem že opravili, zato je tožilstvo že pred koncem leta znova vložilo obtožnico.

Pri zaslišani priči gre po preteklem pisanju Večera za hrvaško atletinjo Danijelo Kuna, ki so jo zaslišali v Livnu. Slednja je leta 2017 zmagala na maratonu v avstrijskem Linzu, nato pa padla na dopinškem testu.

Na zaslišanju pred avstrijsko protidopinško komisijo naj bi priznala, da je tekmovala pod vplivom prepovedanih substanc, in izdala, da ji je jemanje nedovoljenih snovi predlagal slovenski trener, nekdanji maratonec in gorski tekač Igor Šalamun, snovi pa da ji je priskrbel Boris Špes, o katerem je bila prepričana, da je zdravnik, poroča STA. 

Mariborski kriminalisti našli prepovedano snov darbepoetin

Kuna je bila kaznovana s prepovedjo tekmovanj za eno leto, proti Špesu in Šalamunu, ki ju je obremenila, pa so policisti na podlagi sodne odredbe pričeli izvajati prikrite preiskovalne ukrepe, je še poročal Večer.

Mariborski kriminalisti so sicer v preiskavi aprila lani, ki je potekala tudi s pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov s sodelovanjem tajnih delavcev, našli prepovedano snov darbepoetin, ki se nahaja v zdravilu Aranesp 500.

V poznejših hišnih preiskavah so zasegli še zdravila Dexamethason, ki vsebuje nedovoljeno snov v športu deksametazon, Apaurin, ki vsebuje diazepam, Morfin in Helex, ki vsebuje prepovedano drogo alprazolam, poroča STA. 

Takrat so pojasnili, da naj bi osumljena od septembra do aprila na območju Slovenije in Hrvaške storila 21 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu, za katere se je tudi izkazalo, da so škodljive zdravju.

Oskrbovala naj bi aktivne in rekreativne športnike

S snovmi naj bi osumljena oskrbovala tako aktivne kot rekreativne športnike, večinoma atlete, ki so jih varnostni organi že naznanili protidopinški agenciji Sloada.

Izredni strokovni nadzor, ki so ga na pljučnem oddelku UKC Maribor izvedli po dopinški aferi, sicer ni razkril nepravilnosti v ravnanju z zdravili. Kriminalisti so sumili, da je osumljeni zdravila za prodajo na črnem trgu kradel iz bolnišnice.

Špes je medtem že izgubil službo v mariborski bolnišnici, zaradi česar na delovnem sodišču toži svojega nekdanjega delodajalca.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice