Mestna občina Maribor je 9. marca na svoji spletni strani objavila javni razpis za sofinanciranje obnove nepremične kulturne dediščine v Mestni občini Maribor.

Mestna občina Maribor želi z razpisom spodbuditi razvoj, oživljanje in urejanje videza mesta, hkrati pa vzdrževati in ohranjati kulturno dediščino. 

Predmet javnega razpisa je tako sofinanciranje celovite obnove fasad oziroma fasad s strehami, če se obnova izvaja hkrati, na ulični strani stavb.

Razpis, ki se je zaključil 8. maja, velja za stavbe, ki so vpisane v register nepremične kulturne dediščine in stojijo znotraj širšega območja mariborskega mestnega jedra. Natančneje gre za cono A in B, kot je določeno v osmem poglavju odloka o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju občine Maribor, in ki so v lasti fizičnih oseb, samostojnih podjetnikov posameznikov ter pravnih oseb.

Občina bo sofinancirala obnovo v višini največ 50 odstotkov vrednosti stroškov obnove na stavbo.

Sofinancirali bodo obnovo dvanajstih stavb

Na javni razpis za sofinanciranje obnove nepremične kulturne dediščine v mestnem središču so na Mestni občini Maribor v roku, torej do 8. maja, prejeli 27 vlog za skupno 26 stavb. Upravičenci, ki izpolnjujejo pogoje, že izvajajo obnove, vsa dela pa morajo biti končana do 15. novembra.

Občina bo zaradi preseženega števila prijav dodelila sredstva za obnovo dvanajstih stavb. Gre za stavbe, ki so na Aškerčevi ulici, Koroški cesti, Maistrovi, Poštni, Orožnovi, Prešernovi in Slovenski ulici ter na Ulici heroja Tomšiča.

Na občini poudarjajo, da bodo vsi upravičenci obnavljali fasade, ob tem pa bodo na objektih, ki se nahajajo na Poštni ulici, obnovili tudi strehe.

Mestna občina Maribor je sicer v nekaterih objektih etažni lastnik. V tej vlogi bo občina financirala obnove v znesku 125.186 evrov. Skupaj z 200 tisoč evri, ki so zagotovljeni za ta razpis, bo torej iz občinskega proračuna za obnovo nepremične kulturne dediščine v letu 2020 mariborska občina namenila 325.186 evrov.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Bravo ... bravo župan!
Končno človek s smislom vlaganja na osnovi kasnejšega izplena!
Vi pa podelite nazive častnih občanov vsem bivšim županjam in županom ... le v penziji naj ostanejo in mirno lokajo naprej ...

Starejše novice