Ali je goloba pismonošo z vabilom zate na poti do tvojega doma odpihnilo kar nekam drugam? Nič ne de. MARŠ vabi prav vsakogar, ki mu 5-EURski prispevek ne bi preveč ožulil denarnice!

Še en 8. februar. Vem, ja. Vem jaz in ti, in verjetno tisti za tabo: kulturni praznik! Dan, na katerega beležimo obletnico smrti Franceta Prešerna, avtorja naše državne himne. Ja, vem. Vem o Dunaju, o Zdravljici, o Primičevi Juliji in Sonetnem vencu. O vinu, ljubezni, o poeziji človeške razvaline. Vem jaz in ti, in tisti za tabo. Leta 1849 je 8. februarja preminil Prešeren. Baje je bil to četrtek. 

Kakšno stoletje in pol kasneje je bilo 1990. za Slovenijo pomembno leto. Pokale so lupine slovenske osamosvojitve in Prešernovo poezijo smo uzakonili kot slovensko himno. Pa še nekaj. Tam nekje, v prostorih zakotnih ulic Maribora, se je izvalil - iz čudnega, majhnega jajca, pa še neprave oblike je bilo - mladič. Potihoma. Bil je drugačen od ostalih in njegovo preživetje je bilo pod vprašajem. Leta 1990 se je 8. februarja izvalil radio Marš in tako prvič oddajal na frekvenčih valovih. Baje, da je bil to spet četrtek. 

Nihče ni vedel, kako bo z njim. Kot da je malo … neprilagojen? Poseben? Drugačen. Zato so ga večkrat potlačili, ampak MARŠ je vztrajno oddajal še naprej. Kasneje so ga diagnosticirali s statusom medija posebnega pomena - študentskega programa.

Letos pade 8. februar na petek. Podaljšan vikend je pred nami in radio MARŠ praznuje 29 let ter s tem obeležuje skoraj tretje desetletje svojega obstoja. Malo še, pa ga bo doletela prva kriza srednjih let. Že kaže prve znake - včasih ga popade nenaden izbruh smeha, kdaj se mu pa zazdi, da ga nihče ne razume. Pravi, da v svojih načrtih za prihodnost še koleba med nakupom novega športnega avtomobila, za katerega nima denarja, in skokom s padalom. Ampak letos, ko njegovo starost še zadnje leto determinirajo dvajseta, pripravlja čago. 

S pričetkom ob 21.30 bo svojo 29-letnico proslavil v Dvorani Gustaf Pekarna. Svečke na torti bo upihnil skupaj z Akami, kvintetom psihadeličnega rocka, in ob riffih sveže rock formacije Body Says No.

MARŠ je neodvisen radio z alternativno (glasbeno) vsebino. Daje glas bendom, idejam in možnostim. Svojeglavo širi glasbene perspektive. Norec, ki še verjame v raziskovanje lastnega izraza. 

Lara Turk

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice