Ob Martinovem, prazniku vina, so na Zavodu Varna pot ponovno izvedli terensko akcijo Čista nula, čista vest na martinovanjih po Sloveniji.

V petek so obiskali Dolenjsko martinovanje v Novem mestu, včeraj, v soboto, pa so bili moderatorji Zavoda Varna pot na štirih lokacijah: na Ljubljanski Vinski poti, Martinovanju Ptuj, Prireditvi po razhodnji po Levstikovi poti in na Vinski poti v Rovih pod starim Kranjem.

Skupno je 10 moderatorjev nagovorilo 8500 oseb, da bi preverili stopnjo alkoholiziranosti. V primeru rezultata več kot 0,24 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka so voznika prosili, da si poišče alternativno in varno obliko prevoza domov, odgovorni vozniki, ki niso napihali več, kot je zakonsko dovoljena meja, pa so prejeli praktično nagrado.

Na vseh lokacijah so opravili 1360 preizkusov alkoholiziranosti med obiskovalci, ki so se opredelili kot vozniki oziroma aktivni udeleženci v prometu.

Najvišjo stopnjo prisotnosti alkohola so izmerili na Ptuju, in sicer 0,71 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Povprečje med tistimi, ki so napihali nad mejo, je bilo 0,42 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Tokrat so bili med vozniki večinoma starejši, nad 30 let.

Foto: Robert Balen

»Glede na to, da v preteklih dneh in nočeh ne beležimo hujše prometne nesreče, so vozniki akcijo vzeli resno in tudi na poti domov dokazali, da se zavedajo, da alkohol ne sodi za volan,« še ocenjujejo v Zavodu Varna pot.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice