Matura v tem šolskem letu bo, a prilagojena varnosti maturantov. Kaj pa bo z maturanti, ki so okuženi s koronavirusom?

Koledarja tako poklicne kot splošne mature ostajata nespremenjena, izpeljana na način kot je bil predstavljen decembra. Splošna matura se tako začne z esejem iz materinščine, ki bo v torek, 4. maja. 

Poklicna in osrednji del splošne mature pa se začneta 29. maja z izpitom iz angleščine.  

Maturanti v prednostni skupini za cepljenje

Vlada je maturante in zaposlene, ki sodelujejo pri maturi uvrstila v prednostno skupino strategije cepljenja. Tako se bodo cepili ta petek, 23. aprila. 

Šole se bodo morale držati strogih protokolov, kot je zračenje prostorov, odprta vrata, da se čim manj prenaša preko kljuk, maturanti naj prihajajo posamično, po zaključku pa naj posamično zapustijo prostore. 

Karantena se lahko za čas testov prekine

Strokovna skupina je 12. aprila sprejela sklep, ki ga je sicer dopolnila 19. aprila. S sklepom dovolijo možnost prekinitve karantene za čas izvajanja testov, je povedal državni sekretar Franc Vindišar

Maturanti, ki so v karanteni, naj opravijo PCR test 24 ur pred vsako obveznostjo. Te teste bodo lahko opravljali prednostno in brezplačno. 

Dijaki, ki bi sicer bili v karanteni, bodo maturitetne pole izpolnjevali v ločenih učilnicah, nadzirali pa jih bodo profesorji, ki so virus preboleli ali so bili cepljeni. 

Vsaka šola pa mora zagotoviti ločen vhod za maturante, ki bi bili drugače v karanteni. Tako ne bodo prišli v stik z ostalimi maturanti. Izvedba mature prinaša več prednosti kot slabosti, poudarja Darko Zupanc iz Državnega izpitnega centra. 

Kaj pa maturanti, ki bodo pozitivni na koronavirus?

Letos je na splošno maturo prijavljenih 7180 maturantov, na poklicno 10.623, 2106 kandidatov pa je takih, ko bodo opravljali splošno maturo s petim predmetom. Skupaj bo letos maturo opravljalo čez 17.800 maturantov

Le malo pred zaprtjem države, 31. marca, je bilo v 4. letnikih 75 okuženih na 187 srednjih šolah. Karanten je bilo 1311. 

Predvčerajšnji podatki so bistveno nižji. Enaka populacija ima tako le 27 okuženih in 199 maturantov v karanteni. 

Kaj pa to pomeni za 27 okuženih dijakov maturantov? Ti bodo lahko maturo opravljali v jesenskem roku, a se jim bodo rezultati priznali za nazaj. 

To pomeni, da bodo okuženi maturanti maturo opravljali v drugem roku, torej v jesenskem roku, a se jim bodo rezultati priznavali, kot da bi maturo opravljali v prvem, spomladanskem roku. To ima pomen pri dijakih, ki se vpisujejo na fakultete in programe z omejitvami. 

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

no lepo potem pa se sedaj prekužite s tem KAŠLJEM z 0,2% smrtnostjo (pri mlajših od 20 pa je ta procetn verjetno tako majhen, da se ga sploh neda napisat brez desetih decimalk) in boste imuni, čimveč druženj in špukanj drug po drugem

Karl Marx (nepreverjen)

jaz bi vse ki se nečejo cepiti poslal v geto nekam v rdeče revirje
kjer naj pocrkajo od kovida, Tako vsaj ne bi okuževali poštenih slovencev predvsem pa otrok
To bi naredil če bi bil predsednik vlade
Je rekla Tanja da bo glasovala za moj predlog

Default (nepreverjen)

Ha ha ha

Neviden (nepreverjen)

Ha,ha,zakaj so pa testi,zakaj jih posiljujete s cepovom ,zdrave 19letnike'fuj vlada ,cr.....te.

Neviden (nepreverjen)

Vsak ,dan ampak vsak,sem v trgovini vcasoh brez vcasih z'masko v enem letu nisem bil bolan.

UKC (nepreverjen)

Super pa čeprav se opisuješ, da si včasih egoist. Pa ja ne da se buniš? Nekateri nimajo te sreče a je to za tebe pretežka tema!

In reply to by Neviden (nepreverjen)

Jack000000 (nepreverjen)

Ne vem zakaj nimajo taki tudi spomladanskega roka čez 14 dni ko prebolijo..... Pretežko verjetno pripravit pole na novo?

Na šolskem ministrstvu se res stvari urejajo same, ker niti s prstom ne mrdnejo, da bi kaj naredili za dijake, študente in šport..

Starejše novice