V preteklih dveh letih so omejitve zaradi covida-19 onemogočile številne prireditve, med te vsekakor sodijo tudi maturantski plesi.

Tudi letos so dijaki zaključnih letnikov naleteli na težave, saj plesa prav zaradi ukrepov ni bilo možno izvesti v naprej predvidenem obdobju.

V Zeleni dvorani v Puconcih se je tako te dni odvil šele prvi maturantski ples Zdravstvene šole Murska Sobota, sledi ples soboških gimnazijcev, jutri pa je na sporedu še drugi ples zdravstvene šole.

Prej januarja, zdaj junija

Maturannti se na svečanem plesu zavrtijo po navadi že januarja. Že drugo leto zapored pa so nekatere šole dogodek prestavile na poletje.

»Junij je mesec, ki ga nikoli nismo dajali za maturantske plese. Posledično je seveda bilo treba malo več angažiranosti šole zato, da so dijaki lahko vse aktivnosti pripeljali do tega, da se recimo zdaj že oblačijo in pa urejajo,« nam je dejala Zlatka Lebar, ravnateljica Zdravstvene šole Murska Sobota.

Tudi razredničarka maturantov soboške gimnazije pravi, da so imeli pri organizaciji kar nekaj zapletov. 

»Ves ta čas je visel v zraku covid-19. Zaradi tega dijaki mojega razreda pravzaprav niso vedeli, kdaj bi lahko izvedli maturantski ples. V januarju je bila situacija še zelo kritična.

Poskušali so organizirati ples v februarju, pa tudi takrat se tega ni dalo. Tako, da so potem prestavili vse vaje in pa organizacijo plesa na junij,« je pojasnila Cvetka Jošar Matič, razredničarka maturantov Gimnazije Murska Sobota.

Cvetka Jošar Matič, razredničarka maturantov Gimnazije Murska Sobota

Rekordno število plesov

Maturantskega plesa pa se ne veselijo samo dijaki in njihovi najbližji, temveč tudi organizatorji dogodka.

»Vsekakor je bilo to eno težko obdobje za naše podjetje, ki v glavnem izvaja maturantske plese. Je pa res, da smo že leta 2020 tik pred zaprtjem izpeljali 12 maturantskih plesov, leta 2021 pa pet maturantskih plesov v poletnem obdobju,« je pojasnil Rudi Kocbek, direktor plesne šole Pingi.

Kot je še poudaril Kocbek, v letošnjem letu med marcem in julijem organizirajo rekordnih 40 maturantskih plesov. 

Malo časa za pripravo

Ker so bili dijaki dober mesec dni z mislimi le pri maturi, je zdaj časa za pripravo na ples nekoliko manj.

»Čas, ki ga posvečamo vajam, je zelo kratek, kar nas rahlo skrbi, ampak verjamem, da nam bo uspelo,« je izpostavila Hana Šeruga, plesalka na maturantskem plesu.

Kljub temu pa ravnateljica zdravstvene šole meni, da je tudi ta termin nekaj dobrega: »Verjetno je ta ples način, da se poslovijo od svojega najstniškega dela in začnejo recimo nekoliko bolj odraslo življenje.«

Zlatka Lebar, ravnateljica Zdravstvene šole Murska Sobota

Bodo maturantski plesi ostali v poletju?

Letošnja poletna izvedba ima po besedah razredničarke maturantov soboške gimnazije tudi pozitivno stran: »Ta zadeva pomeni hkrati, da je ples takrat, ko je vsa izkušnja zrelostnega izpita, vse pisne naloge, vsi ustni izpiti povezani z maturo, za njimi.« 

Ker covid-19 naj ne bi izzvenel kar tako hitro, se nekatere šole že odločajo za poletne maturantske plese tudi v prihodnje.

»Domala imajo vse prekmurske srednje šole maturantske plese po maturi in pa tudi dve mariborski.

Tako da so se nekateri tudi že odločili, da bodo imeli maturantske plese vedno tako, v tem terminu. Se pravi dan ali dva po maturi,« je dodal direktor plesne šole Pingi.

Želje bodočih maturantov

Hana bo letos le soplesalka leto dni starejšemu maturantu, sama pa bo kot prava maturantka zaplesala prihodnje leto. Kaj si želijo za naslednje šolsko leto?

»O maturantskem plesu še nismo veliko govorili. Govorili pa smo o variacijah, ki bi jih delali, če bi korona spet bila prisotna. Da bi bil maturantski ples isto kot letos, torej poleti. Ampak vsi si želimo, da bi bil pred maturo, torej februarja,« je dejala.

Bodoče generacije tako upajo, da jim epidemije več ne bodo krojile datumov maturantskih plesov. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice